Απόψεις

Τέσσερις Αυγούστου... για θυμηθείτε!

Ο Πανούσης κατά του Βαρουφάκη και της Ζωής. Ο Βούτσης κατά του Πανούση. Ο Βαρουφάκης εναντίον όλων. Χθες μάλιστα μας ανήγγειλε ότι δε θα ξαναμιλήσει σε ελληνική εφημερίδα και ραδιόφωνο. Προφανώς θέλει να μας τιμωρήσει.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Η Ζωή κατά του Πανούση. Και του Μάρδα. Και έμμεσα κατά του πρωθυπουργού. Η Νάντια ενάντια όλων μας. Και κυρίως κατά των πρώην συντρόφων της. Γιατί δεν την υπερασπίστηκαν. Για τα καμώματα της μητέρας της. Και ο Λαφαζάνης εναντίον της κυβέρνησης! Που αυτός στηρίζει!

Ψάχνω να βρω κάποιον που να υπάρχει χωρίς να είναι εναντίον κάποιου άλλου. Να ζει από το θετικό του έργο. Να έχει ορίζοντες.

Χθες σερφάριζα στην ιστορία. Δεν μπορούσα όμως να ξεπεράσω μια επέτειο. Την 4η Αυγούστου 1936. Τότε επιβλήθηκε η δικτατορία του Μεταξά. Μη φανταστείτε κινήσεις στρατού και τανκς. Αναίμακτα επιβλήθηκε. Τα λεγόμενα δημοκρατικά κόμματα, σχεδόν, του παρέδωσαν την εξουσία.

Ενώ γνώριζαν πως αυτός, αρχηγός ενός πολύ μικρού κόμματος, προετοιμαζόταν από καιρό για την επιβολή ενός στυγνού καθεστώτος. Για να θυμηθούμε όλοι μας. Ο λαός μας είχε κουραστεί. Τέσσερα χρόνια βαθιάς οικονομικής κρίσης και πολύς αυταρχισμός.

Να ψάξουμε κι άλλο; Την άλλη θλιβερή επέτειο της 21ης Απριλίου 1967. Μην ακούτε τα μεγάλα και παχιά λόγια. Μέσα από μπλόφες επικράτησαν συνταγματάρχες. Δεν έπεσε ούτε μία τουφεκιά. Και τότε πάλι ο λαός μας ήταν κουρασμένος.

Δεν είμαι απαισιόδοξος. Μάλλον ανήκω στην κατηγορία αυτών που ελπίζουν πολύ. Μόνο που ανησυχώ. Ο λαός μας είναι κουρασμένος. Και δε θέλω τα παχιά λόγια. Είναι πολύ εύκολο να ψηφίσει και έξοδο από το ευρώ και έξοδο από την Ευρώπη.

Εκεί που φτάσαμε...

Σχόλια