default-image

Δραματικές διαπιστώσεις, προοπτικές χωρίς ελπίδα

Απόψεις
Δραματικές διαπιστώσεις, προοπτικές χωρίς ελπίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την περασμένη βδομάδα δημοσιεύθηκε η τριμηνιαία έκθεση (Απρίλιος-Ιούνιος 2015) του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Τα ΜΜΕ δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία. Ούτε της χάρισαν μια εξαιρετική δημοσιότητα. Τα συμπεράσματα της έκθεσης είναι δραματικά.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Η κατάσταση της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του 2015 χειροτέρεψε. Η χώρα επανήλθε σε υφεσιακή τροχιά. Κλείσανε επιχειρήσεις. Η ανεργία άρχισε να αυξάνεται πάλι. Διάφορες εκκρεμότητες άρχισαν να απειλούν και τον τουρισμό. Αβεβαιότητα!

Αποχωρήσαμε από τις διαπραγματεύσεις. Διακόπηκε η αποπληρωμή δανείων στο ΔΝΤ. Προκηρύχθηκε, χωρίς λόγο όπως αποδείχτηκε, δημοψήφισμα. Όλα αυτά επιδείνωσαν την οικονομική κατάσταση. Προς στιγμή η χώρα φάνηκε να βαδίζει σε μια χαοτική χρεωκοπία. Το μόνο καλό; Η προκαταρκτική συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου 2015. Αυτή που άρχισε να βασανίζει την ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Έτσι πολλοί διερωτώνται. Θα αντέξει η πολιτική;

Να δώσουμε πιο πολλά στοιχεία από την ίδια έκθεση. Η πτώση του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος επιταχύνθηκε στα τέλη Ιουνίου. Για ολόκληρο το 2015 προβλέπεται ύφεση από 2-4%. Ύφεση και το 2016. Χάρις σε αυτό το πρώτο εξάμηνο του 2015. Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής επιβεβαιώνει ό,τι ξέρουμε. Η γοργή χειροτέρευση των τελευταίων μηνών πρέπει να αποδοθεί στις επιλογές πολιτικής.

Αλήθεια, τι μας κόστισε το δημοψήφισμα; Δυσκόλεψε την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων του ΕΣΠΑ. Επιδείνωσε τα αλληλοτροφοδοτούμενα προβλήματα τραπεζών. Επιδείνωσε τα δημοσιονομικά προβλήματα εξαιτίας των υφεσιακών επιπτώσεών τους. Όλα αυτά δεν περιορίζονται μόνο στις απώλειες του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος. Περιλαμβάνουν και τη χειροτέρευση των προοπτικών της χώρας τα επόμενα 3-5 χρόνια!

Για όλα αυτά ποιος θα λογοδοτήσει;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News