default-image

Ακριβώς το αντίθετο

Απόψεις
Ακριβώς το αντίθετο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συνηθισμένη, ζωηρή "παρέα" συνταξιούχων, που συχνάζει στη δροσερή περιφερειακή καφετέρια, δεν έδειχνε ιδιαίτερα κεφάτη στη χθεσινή, πρωινή της... ολομέλεια. Κάτι η παραλυτική ζέστη, κάτι οι... άδειες τσέπες απ' το τελείωμα των 420 ευρώ της λήγουσας εβδομάδας, χωρίς να «φορτωθεί» η καινούργια, είχε ρίξει κατακόρυφα τη ζωντάνια της, και παρά τη διαπιστωμένη απαρτία, το μόνο που ακουγόταν επί ώρα ήταν ο θόρυβος από το ρούφηγμα του καφέ, σε ποικιλία συχνότητας και ήχων...

Του Δημήτρη Καρατζάνη

«Ξέρετε τι έγινε σήμερα πριν 95 χρόνια;», άνοιξε τελικά την κουβέντα ο «ιστορικός» της παρέας. «Και βέβαια ξέρομε», άρπαξε στον αέρα την πάσα ο απόστρατος αξιωματικός. «Έγινε η απόπειρα δολοφονίας του Ελευθέριου Βενιζέλου στο σταθμό της Λυών στο Παρίσι το 1920.

Δυο μόλις μέρες μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών, που καθόριζε τα σύνορα του νέου Ελληνικού κράτους, τη Μεγάλη Ελλάδα δηλαδή, δύο βασιλόφρονες απόστρατοι αξιωματικοί, ο Τσερέπης και ο Κυριάκης επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον Βενιζέλο, το νικητή πρωθυπουργό, που μεγάλοι ηγέτες της εποχής, όπως ο Λουδ Τζορτζ και ο Κλεμανσό, σέβονταν και τιμούσαν. Τον άνθρωπο που πήρε την Ελλάδα από τη Λαμία και την πήγε στη Θράκη, την Πόλη και τη Σμύρνη. Τι να πεις», συνέχισε κουνώντας το κεφάλι. «Τρελός λαός... Κι ύστερα μας φταίνε οι ξένοι. Ξέρετε ποιοι πανηγύρισαν έξαλλα την απόπειρα κατά του Βενιζέλου;», πρόσθεσε. «Οι Τούρκοι, ο Τύπος των οποίων είδε το συμβάν ως "άριστον γεγονός διά τας τύχας του Τουρκικού Έθνους"».

«Καλά και χρήσιμα είναι αυτά που μας λες, μα πρόκειται για "περσινά ξινά σταφύλια", κι εδώ έχομε γεγονότα σύγχρονα, τωρινά. Πράμα που καίει, κι έχει να κάνει με τη ζωή μας και τις ζωές των παιδιών μας, όσων βεβαίως δεν "πάρουν των αμαθιώ ντως" και τραβήξουν για Εσπερία ή για Ντουμπάι», είπε ο συνταξιούχος γιατρός, που ο γιος του, γιατρός κι εκείνος, αφού απόειδε εδώ, ασκεί τώρα το επάγγελμα κάπου στα Εμιράτα. «Ξέρετε λοιπόν», συνέχισε, «πως σήμερα συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε μια πολύ κρίσιμη συν...».

«Γι' αυτό είχα τόση... φαγούρα απ' το πρωί», τον έκοψε στη μέση της φράσης του, με τη γνωστή του "λεπτότητα", ο παλιός πλοίαρχος, ο "καπετάνιος" της παρέας. «ΔεΝ πα' να κάνουν επιτροπές και συνέδρια και δημοψηφίσματα», συνέχισε. «Τελειωμένοι είναι. Στο λέω 'γω, πού 'χω γυρίσει όλο τοΝ κόσμο. Ένας Κομήτης του Χάλεϊ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Τον έχεις ακούσει; Ήρθε, έμεινε λίγο, φεύγει... Βέβαια, την παρουσία του θα την πληρώνουμε για χρόνια. Αλλά έτσι συμβαίνει συχνά στη ζωή, η ελπίδα πληρώνεται».

«Πολύ βιάζεσαι», τον έκοψε με τον ίδιο άκομψο τρόπο ο "καθηγητής". «Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε και θα μείνει».

«Ως... πτώμα, ασφαλώς», απάντησε στον ίδιο ειρωνικό τόνο ο ναυτικός και πιο έντονα ακόμα συνέχισε: «Διάβασες μωρέ την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής; Μέσα σε έξι μήνες έχουν χαθεί από 4-10 δισ., το '15 θα έχουμε ύφεση 2-4%, από 'κει που προέβλεπαν - οι ξένοι, όχι εμείς - ανάπτυξη 2,7%. Έχετε πάρει χαμπάρι πως από τα capital controls και μόνο χάνομε 2,8 δισ. τη βδομάδα;

Και τι βρήκε να μας πει το "παλικάρι" χθες, στη δίωρη "απολογία" του; Πως "όποιος είναι όξω απ' το χορό, πολλά τραγούδια ξέρει". Όταν όμως ήταν εκείνος έξω από το χορό, έταζε "Θεσσαλονίκες", ΕΝΦΙΑ κι ό,τι επιθυμούσε η ψυχή του κάθε πικραμένου Έλληνα. Γιατί, βλέπεις, όταν θα έπαιρνε εκείνος το τιμόνι, θα παίζε το ζουρνά και θα χόρευαν αγορές κι Ευρωπαίοι. Έλα όμως που τώρα χορεύομε εμείς, πάνω στα κάρβουνα μάλιστα, σα τσοι καβροί ή τσοι "Αναστενάρηδες" του Λαγκαδά».

«Τι να σου κάνει ο άνθρωπος, αφού βρήκε τοίχο απέναντί του; Ακόμα και τον Ντράγκι βάλανε να του κλείσει την κάνουλα των τραπεζών», είπε ο Συριζαίος παλιός δικηγόρος, που μετά το τελευταίο νομοσχέδιο για τον Κώδικα έχει αρχίσει και αυτός και τα μασά...

«Ποιο Ντράγκι και πράσσειν άλογα... Ο άνθρωπος πήγε απλώς ξυπόλητος στ' αγκάθια, λόγω Βαρουφάκη. Του 'χε, βλέπεις, φουσκώσει τα μυαλά ο... συνεντευξάκιας με το υποτιθέμενο "πυρηνικό όπλο" που διέθετε και που τελικά αποδείχτηκε νεροπίστολο», είπε ο καθηγητής.

«Βρε, δεν αφήνετε Βαρουφάκηδες κι αγκάθια στην άκρη. Ο Τσίπρας είναι το αφεντικό και αυτός έχει την ευθύνη για όλα», είπε με ύφος που δε σήκωνε αντίρρηση ο "καπετάνιος". «Αυτός με τις ενέργειές του μας έφερε εδώ. Για διαβάστε την έκθεση της Βουλής, αναφέρει ολοκάθαρα τις αιτίες: Παράταση της διαπραγμάτευσης, μη κλείσιμο συμφωνίας έγκαιρα, δημοψήφισμα, λήξη του προηγούμενου προγράμματος, αβεβαιότητα οικονομικού περιβάλλοντος, εκλογές κ.τ.λ.

Αυτές είναι οι εφτά πληγές, όχι του Φαραώ, αλλά του Τσίπρα, που μας έφεραν σ' αυτήν την κατάσταση. Κι αντί να κάτσει κάτω να τα βρει με τους "προηγούμενους" να δουν τι μπορούν να περισώσουν, αυτός ετοιμάζεται πάλι για εκλογές... Και καλά να παραδεχτώ πως δεν ξέρει, νέος είναι, άλλωστε.

Δε βλέπει δίπλα του την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Κύπρο, που συνεννοήθηκαν οι πολιτικοί τους και τα κατάφεραν μια χαρά. Βέβαια, εκεί οι πολιτικοί βάζουν την πατρίδα πάνω από το κόμμα και την καρέκλα, ενώ εδώ - παρά τα παθήματά μας - εξακολουθούμε να κάνουμε ακριβώς το αντίθετο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News