Απόψεις

"Και στο γάμο και στα πουρνάρια"

«Να πάμε και στο γάμο, να πάμε και για πουρνάρια». Μωρέ, με τούτα και με εκείνα, ασχολούμαστε όλοι με ζητήματα «υψηλής» πολιτικής και ξεχάσαμε τα καθημερινά!

Της Ανδριανής Αγγελιδάκη

Αλέξη, κοντεύουμε να γίνουμε σαν τις νοικοκυράδες που το σπίτι τους φαίνεται τακτικό και περιποιημένο απ' έξω, για να μην πουν τίποτα οι γείτονες, και μέσα ανοίγεις τα ντουλάπια και ζαλίζεσαι από την ακαταστασία.

Τι προσπαθώ να σου πω; Όλο αυτό το διάστημα καταπιάστηκες με τη συμφωνία και τη διάσωση της χώρας, και πολύ καλά έκανες. Έλα όμως που η πραγματική ζωή συνεχίζεται και με πολλά προβλήματα μάλιστα, που ζητούν επιτακτικά άμεσες λύσεις.

Τι θα γίνει τελικώς με τους παιδικούς σταθμούς; Κάθε χρόνο στο και πέντε βρίσκεται μια λύση, ένα κονδύλι, ένα πρόγραμμα και εντάσσονται μερικές χιλιάδες παιδιών στους καταλόγους. Φέτος;

Διαβάζω ότι παρουσιάζονται μέρα με τη μέρα ελλείψεις σε πολύ βασικά φάρμακα, απαραίτητα για την αγωγή ασθενών με χρόνιες παθήσεις. Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, με επιστολή στον υπουργό Υγείας για συγκεκριμένο φάρμακο, που αφορά τους νεφροπαθείς. Λόγω των capital controls, μπλόκαρε η εισαγωγή και του συγκεκριμένου φαρμάκου, με κίνδυνο άμεσο για την υγεία και τη ζωή των ασθενών.

Ενημερώνομαι ότι καταρρέουν μέρα με τη μέρα τα δημόσια νοσοκομεία. ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο σημειώνουν καθημερινά τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό (γάζες, ουροκαθετήρες σύριγγες, γάντια, βαμβάκι), φάρμακα και τρόφιμα. Και όσον αφορά στα όποια αποθέματα των παραπάνω, αυτά σύντομα τελειώνουν.

Το προσωπικό είναι ήδη αρκετά μειωμένο, λόγω συνταξιοδοτήσεων και λήξης συμβάσεων. Γιατροί και νοσηλευτές που έφυγαν και θέσεις που ποτέ δεν αναπληρώθηκαν για να ενισχύσουν το ανθρώπινο δυναμικό των νοσοκομείων, την ίδια στιγμή που η επισκεψιμότητα στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα έχει αυξηθεί κατά 30% τα τελευταία χρόνια.

Ξέρω ότι οι φόροι μας χτυπούν την πόρτα και είναι πολλοί, πάρα πολλοί, Αλέξη. Και φόρος εισοδήματος, και ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας και τελειωμό δεν έχουν. Πώς όμως θα πληρωθούν όλοι αυτοί οι φόροι, αφού η οικονομία τη δεδομένη στιγμή κείτεται ημιθανής και δύσκολα θα συνέλθει;

Σε λίγο βγαίνουν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών. Υπό άλλες συνθήκες, γονείς και παιδιά παίρνουν βαλίτσα, πλοίο ή αεροπλάνο και φτάνουν στην πόλη που πέρασε το βλαστάρι τους για να οργανώσουν εκεί το νέο του σπίτι. Πόσες οικογένειες θα μπορέσουν να το κάνουν αυτό φέτος; Πόσοι νέοι φοιτητές θα κάνουν εγγραφή στη σχολή που κόπιασαν για να περάσουν; Η καθίζηση της αγοράς, η έλλειψη μετρητού και η οικονομική ανασφάλεια εμποδίζουν τέτοιους προγραμματισμούς. Πάμε προς αναβολή φοίτησης...

Η λίστα μακρά, με τα καθημερινά προβλήματα που ζητούν τώρα άμεσα λύση.

Καταλαβαίνω ότι η διάσωση της χώρας είναι ύψιστης σημασίας και προτεραιότητας, αντιλαμβάνομαι ότι ο πολιτικός μηχανισμός οφείλει στο σύνολό του να κινητοποιηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αλλά Αλέξη, η κρατική μηχανή οφείλει κάθε στιγμή να είναι σε ετοιμότητα για να εξυπηρετήσει και να διευκολύνει τους πολίτες, όσο μεγάλα ή μικρά θέματα αντιμετωπίζουν. Κάποιοι να πάνε στο γάμο και κάποιοι στα πουρνάρια. Ο νοών νοείτω.

Σχόλια