Απόψεις

Δ. Καρατζάνης: "Θα ήταν τραγικό σφάλμα"

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν το κόμμα που κυβερνά τη χώρα, ελάχιστα θα μας ενδιέφερε αν για να λύσει τα εσωτερικά του προβλήματα καταφύγει σε τακτικό ή έκτακτο συνέδριο, σε δημοψήφισμα, εκλογές ή σε ό,τι άλλο σκεφτούν οι... αριστεροί εγκέφαλοι που τον κατευθύνουν.

Του Δημήτρη Καρατζάνη

Επειδή όμως συμβαίνει να είναι το κόμμα που κυβερνά τη χώρα και κρατά στα χέρια του τις τύχες του ελληνικού λαού, το πράγμα αλλάζει εντελώς. Η χώρα, βλέπεις, βρίσκεται σήμερα σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Όχι μόνο έχει μπροστά της μια πολύ κρίσιμη και αποφασιστική για την παραπέρα πορεία της διαπραγμάτευση, αλλά και οικονομικές υποχρεώσεις, που, μέχρι το τέλος της χρονιάς, προσεγγίζουν το θηριώδες ποσό των 28 δισ. ευρώ.

Ο κ. Τσίπρας λοιπόν είναι υποχρεωμένος εκ των πραγμάτων να αφήσει κατά μέρος τη μέχρι σήμερα γνωστή τακτική του. Την αναβλητικότητα, τους τακτικισμούς, τα επικοινωνιακά παιγνίδια, που, είναι γεγονός, πως τον βόλεψαν πολύ μέχρι τώρα, και να μπει στον κόσμο της εφαρμοσμένης πολιτικής. Να πιάσει τον ταύρο απ' τα κέρατα, όπως λέει ο λαός, και να κάνει ό,τι χρειάζεται για να σωθεί η χώρα.

Είναι γεγονός ότι μέχρι τώρα ο Τσίπρας στάθηκε ένας εξαιρετικά τυχερός πολιτικός. Το άνοιγμα του δρόμου του από ένα ισχυρό μέντορα και η εν συνεχεία αξιοποίηση των φυσικών του χαρισμάτων - επικοινωνιακό ταλέντο, εμφάνιση, επαναστατικός λόγος κ.τ.λ. - τον έφεραν σε θέση ηγέτη, καθώς το πολιτικό τοπίο ήταν περίπου έρημο.

Από εκεί και πέρα ήταν θέμα χρόνου και συγκυριών να "καβαλήσει" το κύμα της δυσαρέσκειας και της απογοήτευσης του κόσμου απέναντι στους προηγούμενους, και να φτάσει το στόχο του, που δεν ήταν άλλος από την «κορυφή». Κάτι που λίγα μόλις χρόνια θα φάνταζε εξωπραγματικό.

Τώρα όμως όλα αυτά τα «ωραία», οι επιτυχίες και οι θρίαμβοι, βρίσκονται πίσω... Μπροστά είναι οι κρίσιμες αποφάσεις και οι ευθύνες, που ή θα τις αναλάβει ο κ. Τσίπρας αποδεικνύοντας πως είναι πράγματι από στόφα ηγέτη, ή θα τις αποφύγει και θα ακολουθήσει, μοιραία, την τύχη των προκατόχων του.

Έχει δηλαδή ο Τσίπρας εν προκειμένω ένα άμεσο και απολύτως πρακτικό ερώτημα να απαντήσει. Ποιος έχει προτεραιότητα στους σχεδιασμούς του, η χώρα ή το κόμμα;

Αυτό που μέχρι τώρα έχει αποδείξει με τις ενέργειές του (εκλογές Γενάρη, πορεία διαπραγμάτευσης, δημοψήφισμα) είναι πως προτεραιότητα γι' αυτόν έχει το κόμμα. Ελπίζομε να μη συνεχίσει στον ίδιο σκοπό. Ή, για να το πούμε πιο καθαρά, να μην οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, αν πριν δεν τακτοποιηθούν όλες οι εκκρεμότητες και σταθεροποιηθεί η οικονομία.

Ας μην ξεχνά άλλωστε ο κ. Τσίπρας ότι, αν βρισκόμαστε σήμερα εδώ, φταίνε κάποιες άλλες εκλογές. Εκείνες του Γενάρη, που, παρά τις προειδοποιήσεις, εκείνος μεθόδευσε και επέβαλε.

Θα ήταν τραγικό σφάλμα να το επαναλάβει γιατί, όπως λέει ο Θουκυδίδης, «προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει μυστικά της Πατρίδας του στους εχθρούς, αλλά και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια