default-image

Η στήριξη της κυβέρνησης

Απόψεις
Η στήριξη της κυβέρνησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στήριξη της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα είναι αδήριτη ανάγκη, γιατί η κυβέρνηση της Αριστεράς παλεύει για τις κοινωνικές ανάγκες των πολλών και όχι για την οικονομική ολιγαρχία. Η στήριξή της εναρμονίζεται με τη λαϊκή εντολή και αποδοχή, τροφοδοτεί την ελπίδα και την αισιοδοξία, την εμπιστεύονται ότι θα βρει τρόπους να ανακουφίσει τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται.

Της Χρυσάνθης Καμπουράκη *

Είναι αλήθεια ότι αυτό το κείμενο της συμφωνίας δεν το πιστεύει ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όπως δήλωσε, και θα εξαντλήσει όλα τα υπάρχοντα περιθώρια, με βασική στόχευση τα αντίμετρα, τα αντισταθμίσματα για τους πληττόμενους. Αυτό το μνημόνιο το είχαν σχεδιάσει οι δανειστές, πολλά σημεία του συμπεριλαμβάνονταν στο e-mail Χαρδούβελη και "έσκασε" στα χέρια της νέας κυβέρνησης, πληρώνοντας τα λάθη και την κακοδιαχείριση 40 χρόνων ο λαός και η 5μηνη κυβέρνηση, που τιμωρείται γιατί τόλμησε να αμφισβητήσει την κυρίαρχη, νεοφιλελεύθερη ευρωπαϊκή πολιτική, να διεκδικήσει σεβασμό στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή Δημοκρατία.

Η στήριξη της νέας κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα είναι αναγκαία, γιατί μόνο αυτή τολμά να παλέψει με τις παθογένειες 10ετιών, ενάντια στη διαφθορά, τη διαπλοκή, την ατιμωρησία, τη φοροδιαφυγή, τη φορολογική ασυλία, μεταφέροντας τα βάρη στον πλούτο, να καταπολεμήσει τις αδικίες και να υπερασπιστεί την κοινωνική δικαιοσύνη. Στη σύγκρουση με το εγχώριο και ευρωπαϊκό κατεστημένο κατάφερε τις πρώτες ρωγμές. Τίποτα δε θα είναι πλέον ίδιο, όπως χθες, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα έχει αρχίσει η αποδόμηση του παλιού οικονομικοπολιτικού συστήματος και των εκπροσώπων του, ενώ ο ευρωπαϊκός εκδημοκρατισμός και η ευρωπαϊκή άνοιξη αρχίζει από την Ελλάδα.

Είναι φανερό, στις συγκυρίες που ζούμε, ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. προτίμησαν τη σύγκρουση με τη συνείδησή τους, δεν έβαλαν πάνω από όλα το κόμμα τους, αλλά τη χώρα, για να αποφευχθούν τα χειρότερα και να θεμελιωθεί σταδιακά η πορεία της ανάπτυξης, μέσα από την πρακτική του εφικτού, αξιοποιώντας κάθε φορά τις ευκαιρίες, εκμεταλλευόμενοι τις κατάλληλες συνθήκες, με κοινωνικό και εθνικό πρόσημο στις επιλογές τους.

Τίθεται όμως τώρα σε δοκιμασία η κυβερνητική πλειοψηφία, η πολιτική ισχύς της κυβέρνησης, αφού απειλείται η δεδηλωμένη στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τα παραδοσιακά κόμματα είναι ο σεβασμός στην ελευθερία έκφρασης και άποψης του κάθε βουλευτή και υπουργού, χωρίς αυτό να συνεπάγεται τη διαγραφή του. Το να ψηφίζουν όμως στη Βουλή αντίθετα στην πρόταση της κυβέρνησης, όταν πρόκειται για τη σωτηρία ή την πτώση της, αυτό δεν είναι πολιτική γνώμη αλλά πολιτική πράξη με οδυνηρές συνέπειες για το λαό και τη χώρα, καθώς εξυπηρετούνται τα σχέδια των αντιπάλων για την ανατροπή της.

Σε αυτόν λοιπόν τον πολυμέτωπο πόλεμο, που δίνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., γεύτηκε την πρώτη ήττα, που μπορεί να τη δυναμώσει για να ανασυγκροτηθεί και να δώσει τις επόμενες μάχες, γιατί είναι ιστορική ανάγκη και λαϊκή επιταγή αυτόν τον πόλεμο να τον κερδίσουν. Η πορεία της κυβέρνησης είναι ταυτισμένη με τη μοίρα της χώρας. Πρέπει να μείνουν ενωμένοι, όρθιοι και με όραμα και σχέδιο, μοιραζόμενοι τη συλλογική ευθύνη να παλέψουν να καλυτερέψουν την καθημερινότητα των πολιτών, να προστατέψουν τη Δημοκρατία και τα συμφέροντα της Χώρας.

* Η Χρυσάνθη Καμπουράκη είναι νομαρχιακή σύμβουλος ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου και διαμερισματική σύμβουλος Δήμου Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News