Απόψεις

"Στο βασίλειο της Δανιμαρκίας"

Το λιγότερο απαράδεκτη μπορεί να χαρακτηριστεί η στάση των ιθυνόντων στο Τελωνείο Ηρακλείου, που βρίσκεται εντός του λιμανιού! Κάποιοι νομίζουν πως το να ηγούνται μιας δημόσιας υπηρεσίας, εκμεταλλευόμενοι την εξουσία που απορρέει από το δημόσιο αξίωμα-θέση που κατέχουν, μπορούν να υπερβαίνουν τα εσκαμμένα με συμπεριφορές χιλίων καρδιναλίων, που σε κάθε περίπτωση δεν τιμούν τη δημόσια υπηρεσία, ειδικά όταν η αφορμή ή μήπως ακόμη και η αιτία είναι η ενημέρωση των πολιτών.

Του Λευτέρη Κουμαντάκη

Το περιστατικό συνέβη χθες, έπειτα από καταγγελία πολίτη από τη Μεσαρά, από την οποία κατασχέθηκε από το Τελωνείο το αυτοκίνητό της. Η ιδιοκτήτρια πήγε να παραλάβει το Ι.Χ. αγροτικό, με τα απαραίτητα πλέον έγγραφα, από τη δημόσια υπηρεσία και έμεινε με το στόμα ανοιχτό. Όπως ισχυρίζεται η καταγγέλλουσα, το αγροτικό Ι.Χ. της κατασχέθηκε σαν καινούργιο και όταν πήγε να το παραλάβει, έλειπε το μισό! Χωρίς πόρτα από την καρότσα, προφυλακτήρα και πολλά άλλα εξωτερικά εξαρτήματα!

Η ίδια έκανε την καταγγελία και προς το δημοσιογραφικό συνεργείο της "ΚΡΗΤΗ TV", αφού προηγουμένως, όπως η ίδια υποστηρίζει, από την Υπηρεσία δεν πήρε καμία απολύτως απάντηση για το τι συνέβη στο αυτοκίνητό της.

Ο Δημοσιογράφος, ως όφειλε, αναζήτησε το κατά πόσο έχει βάση η καταγγελία, προχωρώντας στο αυτονόητο στάδιο για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, δηλαδή να επισκεφτεί το Τελωνείο για απαντήσεις, πριν καν προχωρήσει στη δημοσίευση της καταγγελίας, ώστε να υπάρχει ο λόγος και ο αντίλογος-εξηγήσεις.

Ωστόσο, αντί για απαντήσεις, εισέπραξε μια απρόκλητα επιθετική λεκτικά συμπεριφορά, επειδή τόλμησε να κάνει ερωτήσεις προς τη διευθύντρια του Τελωνείου. Μόνο με τις κλοτσιές δεν τον πέταξαν έξω, και μάλιστα του ζητήθηκε και ταυτότητα, για να μπορέσει απλώς να συνομιλήσει με τη διευθύντρια!

Αν δημοσίευε την καταγγελία χωρίς να πάρει απάντηση από τη δημόσια υπηρεσία, θα τον εγκαλούσαν - και ορθώς. Αναζήτησε απαντήσεις και τον εκδίωξαν κακήν-κακώς. Προφανώς και κάτι σάπιο υπάρχει... στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.

Προφανώς και ο επικεφαλής μιας δημόσιας υπηρεσίας, ακόμη κι αν δε δύναται λόγω της θέσης του να δώσει απαντήσεις ακόμη και σε μια τόσο σοβαρή καταγγελία, οφείλει να παραπέμψει τον οποιοδήποτε πολίτη στην προϊσταμένη Αρχή, που νομιμοποιείται να δώσει απαντήσεις.

Αυτό που σίγουρα δε δικαιούται είναι να επιδεικνύει αντίστοιχες συμπεριφορές, που παραπέμπουν στο δημόσιο τομέα που σίγουρα δε θέλουμε και δεν έχουμε ανάγκη να πληρώνουμε.

Και εντάξει... στο δημοσιογράφο δε θέλησε να απαντήσει, για ευνόητους λόγους που όλοι σκεφτόμαστε!.. Στη γυναίκα όμως, που ζητάει να μάθει πού πήγε το μισό της αυτοκίνητο, γιατί δεν υπάρχει απάντηση;

Σε ό,τι αφορά την ουσία της υπόθεσης, η καταγγελία αναφέρει επιπροσθέτως ότι ζητήθηκε από την προϊσταμένη να διαθέσει το οπτικό υλικό από τις κάμερες του Τελωνείου για να διαπιστωθεί πώς υπέστη τέτοια απώλεια το αυτοκίνητό της, και αυτό που της δόθηκε ως απάντηση ήταν πως δεν υπάρχει κανένα οπτικό υλικό.

Προφανώς και το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης του χώρου του Τελωνείου είναι είτε για τα μάτια του κόσμου, είτε για τις ανάγκες ιδιωτικής προβολής. Άλλη εξήγηση δε χωράει. Εκτός κι αν η άρνηση επιβεβαιώνει τυχόν ευθύνες για τη φύλαξη του χώρου.

Και εδώ προκύπτει το επόμενο ερώτημα. Κατά πόσο η περιουσία του Έλληνα πολίτη είναι ασφαλής στο χώρο του Τελωνείου Ηρακλείου;

Κι αν έχουν κλαπεί από το χώρο περιουσίες πολιτών, όπως υποστηρίζει και η καταγγέλλουσα, ποιος ευθύνεται γι' αυτό; Κι αν όλα αυτά είναι εντέλει μυθεύματα της καταγγέλλουσας, τόσος κόπος πέφτει στην υπηρεσία του Τελωνείου για να κάνει έστω μια στοιχειώδη ενημέρωση, ώστε να μη βαρύνεται με σκιές η υπηρεσία, αλλά και οι υπάλληλοι που την υπηρετούν και δε φέρουν καμία ευθύνη; Έστω και τώρα, αναμένουμε τις όποιες εξηγήσεις. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να προσφέρει η κ. διευθύντρια.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση που έτυχε η δημοσιογραφική μας αναζήτηση, θα θέλαμε πολύ να πιστεύουμε ότι απλώς επρόκειτο για μια άτυχη στιγμή.

Σχόλια