Απόψεις

"Η Βουλή γράφει ιστορία"

Οι μεγάλες κοινοβουλευτικές στιγμές της Ελλάδας... Κάπως έτσι θα τιτλοφορούνται οι τόμοι που θα εκδοθούν από πολιτικούς αναλυτές του μέλλοντος για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο τα τελευταία χρόνια, θα τολμήσω να πω τους τελευταίους μήνες.

Της Νικολέτας Σφακιανάκη

Και η αλήθεια είναι ότι δε θα ξέρει από πού να ξεκινήσει κάποιος. Ίσως από αυτές που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό, με το κανάλι της Βουλής να χτυπάει κόκκινο σε τηλεθέαση και πολλά μέλη του Κοινοβουλίου να δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας.

Ψηφοφορία την προηγούμενη εβδομάδα, ψηφοφορία σήμερα, και πάει λέγοντας. Τα μέτρα ψηφίζονται επειδή η αντιπολίτευση τα ψηφίζει. Οι κυβερνητικοί βουλευτές κάνουν αντιπολίτευση στο κόμμα τους και η πρόεδρος της Βουλής... σφάζει με το γάντι τον πρωθυπουργό, ο οποίος θέλει να την απομακρύνει αλλά δε θέλει να στοιχειωθεί και με την απόφαση για πρόταση μομφής στην πρόεδρο που αυτός έχει προτείνει.

Η λευκή επιταγή της αντιπολίτευσης, που δε θέλει η χώρα να βγει από το ευρώ, δεν είναι τόσο λευκή, καθώς τονίζουν ότι η υποστήριξη δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Και μέσα σε αυτό το κλίμα θα πρέπει να πείσουμε τους εταίρους δανειστές ότι ακολουθούμε μια σοβαρή πολιτική γραμμή, η οποία φυσικά δεν είναι ούτε κόκκινη ούτε γραμμή. Παρακολουθείς την κοινοβουλευτική διαδικασία και προσπαθείς να καταλάβεις αν όλα τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπίας έχουν καταλάβει την κρισιμότητα των στιγμών. Κυρίως την αγωνία των πολιτών...

Η κοινωνία παραμένει μουδιασμένη, η οικονομία παράλυτη σέρνεται στις εξελίξεις, προσπαθώντας να πιάσει το τελευταίο βαγόνι στο τρένο που λέγεται ευρωζώνη. Ένα άλλο τρένο το έχει χάσει ήδη... αυτό της ανάπτυξης, το οποίο είναι άγνωστο πότε θα ξαναπεράσει από την Ελλάδα και επίσης άγνωστο αν θα σταματήσει για να μπορέσει να επιβιβαστεί...

Σχόλια