Απόψεις

Kαιγόμαστε..!

Καίγεται η Λακωνία. Κατακαίγεται. Καίγεται και ο Υμηττός. Από τους λίγους πνεύμονες της Πρωτεύουσας. Ανάψανε κι άλλες φωτιές. Σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Μερικοί ισχυρίζονται ότι είναι σχέδιο σκοτεινών δυνάμεων. Όπως είναι σχέδιο των ίδιων σκοτεινών δυνάμεων οι μολότοφ που έπεσαν προχθές στην Αθήνα.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Προσωπικά έχω μια αλλεργία με τα σενάρια των "σκοτεινών δυνάμεων". Συνήθως οι μεγάλες καταστροφές οφείλονται, επεκτείνονται και βαθαίνουν από την αναποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής. Και από την έλλειψη κινητοποίησης της τοπικής κοινωνίας.

Ας μην ανοίξουμε αυτήν την τελευταία πληγή. Γιατί πολλοί θα πονέσουν. Είναι βαθιά ριζωμένη στην ελληνική ψυχή η πεποίθηση ότι για όλα φταίνε οι "ξένοι" και οι "σκοτεινές δυνάμεις".

Αυτή τη φορά καιγόμαστε όσο ποτέ για τα δημόσια πράγματα. Ο χθεσινός ανασχηματισμός ελάχιστα θα προσφέρει στην κυβέρνηση. Οι μετακινήσεις των προσώπων δεν είναι σπουδαίες. Ούτε είναι σπουδαία τα πρόσωπα που νεοεισέρχονται.

Καιγόμαστε! Η δημόσια διοίκηση δε λειτουργεί. Και υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι ακόμα και οι χθεσινές φωτιές θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά.

Καιγόμαστε! Γιατί η κυβέρνηση έχει χάσει ουσιαστικά τη δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της Βουλής και χρησιμοποιεί ως δεκανίκια τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κανένας δε θέλει εκλογές με τις τωρινές συνθήκες. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να ψηφίσει τους νόμους που συμφώνησε στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Κυριακής. Και να τους εφαρμόσει. Οι ίδιοι περίπου υπουργοί.

Τώρα τι θα κάνει ο Σκουρλέτης που τόσο καιρό έγραφε κόκκινες γραμμές στο υπουργείο Εργασίας; Δεν τηρήθηκαν. Και μετακομίζει στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ.λπ., όπου ο προηγούμενος υπουργός και εκείνος τράβαγε κόκκινες γραμμές. Που δε θα τηρηθούν. Έτσι συμφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σχόλια