Απόψεις

Στη γωνία μαρμάγκα

Είναι έντιμο να επιμένεις και να μάχεσαι για τις θέσεις και τις απόψεις σου. Αλίμονο. Μέχρι τέλους όμως. Αυτό είναι που λέμε, αληθινή μαγκιά. Αλλά γίνεται να πηγαίνεις κάθετα αντίθετα στη βούληση του πρωθυπουργού, να του αμολάς ένα μεγαλοπρεπές «όχι» και μετά να δηλώνεις ότι τον στηρίζεις; Τα λόγια είναι εύκολα. Το ίδιο εύκολα όπως αυτό το «όχι» και η ταυτόχρονη στήριξη, όπως την εξέφρασαν οι κυβερνητικοί "αντιρρησίες" ξημερώματα χθες.

Του Γιώργου Παπαδάκη

Αλλά τι θα κάνουν τώρα που θα αρχίσουν να έρχονται τα «μνημονιακά» νομοσχέδια απανωτά, θα συνεχίσουν να «στηρίζουν» και να ψηφίζουν «όχι» ταυτόχρονα; Είναι δεδομένο πως τέτοιος διπολικός «συνδυασμός» δεν μπορεί να σταθεί επί μακρόν. Ή θα κάνουν κωλοτούμπα (η οποία τώρα θα είναι μεγαλοπρεπέστερη), ή θέλοντας και μη κάποια στιγμή θα τη ρίξουν την κυβέρνηση (τους).

Προφανώς γιατί δε γίνεται να «κυβερνούν» οι «προεδρικοί» του Τσίπρα μαζί φυσικά με τους ΑΝ.ΕΛ. και αφύσικα με τη Ν.Δ., το «Ποτάμι» και το ΠΑΣΟΚ. Κι όλοι να περνάνε καλά κι αυτοί καλύτερα, που και κυβερνητικοί θα είναι και αντιμνημονιακοί ταυτόχρονα. Κάποια στιγμή οι τρεις ακούσιοι εταίροι θα το τραβήξουν το χαλάκι. Και τότε πάπα κυβέρνηση της Αριστεράς. Και ποιος θα φταίει; Οι εξ ανάγκης «μνημονιακοί» της κυβέρνησης ή τα παλικάρια του «όχι»;

Θα πείτε τώρα πως τα «παλικάρια» ξέρουν καλά πως οι τρεις «ακούσιοι» δεν το τραβάνε αμέσως το χαλάκι. Θα αργήσουν. Πρώτον (και κύριον) γιατί ξέρουν πως ο Τσίπρας (ο Τσίπρας λέμε, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ) θα ξαναβγεί με τα μπούνια πρώτο κόμμα σε ενδεχόμενες εκλογές, είναι-δεν είναι «μνημονιακός», και δεύτερον γιατί, ασφαλώς, θέλουν να διασφαλίσουν πως η συμφωνία θα εφαρμοστεί και η χώρα θα διατηρήσει την ευρωπαϊκή της ταυτότητα.

Κάποια στιγμή όμως θα το κάνουν. Και τότε οι έντιμοι «αντάρτες» τι θα κάνουν; Την επίγνωση, ειδικά για την πρώτη παράμετρο (την ξανά πρωτιά... Τσίπρα στις εκλογές), πρέπει να την έχουν υπόψη τους. Και τότε, ενώ στην ουσία αυτοί θα είναι που θα τον έχουν «ρίξει», θα ξαναμπούν στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ; Τέτοια... εντιμότητα; Θα κάμουν κόμμα την «πλατφόρμα»; Να την κάμουν. Αυτό είναι το έντιμο. Αυτό είναι η επιτομή του «μάγκα». Αλλά να είναι προετοιμασμένοι και για τη... μαρμάγκα που θα τους περιμένει, μειδιώντας μέσα στην κάλπη.

Σχόλια