Απόψεις

"Κάθε μέρα και πιο δύσκολη"

Υπερψηφίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες το νομοσχέδιο για τις επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Η πλειοψηφία ήταν μεγάλη. Θα προσέθετα σαρωτική. Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Πρώτον: Ο πρωθυπουργός μπορεί να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη λήψη ενός θηριώδους δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Υπολογίζεται το ύψος του δανείου πάνω από 80 δισεκατομμύρια ευρώ. Περίπου επιβαρύνεται το δημόσιο χρέος με το μισό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της χώρας για το 2015. Οι δανειστές και εταίροι μας δεν μπορούν να διατυπώσουν οποιαδήποτε ένσταση ή αμφιβολία για τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Δεύτερον: Υπήρξαν απώλειες. Τριάντα εννιά βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης δε συναίνεσαν στη συμφωνία. Με πιο κραυγαλέα παραδείγματα την πρόεδρο της Βουλής και τέσσερις υπουργούς.

Τρίτον: Έχασε η κυβέρνηση την εμπιστοσύνη της Βουλής; Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν άνοιξαν ένα τέτοιο προβληματισμό. Προφανώς γιατί θέλουν η παρούσα κυβέρνηση να υπογράψει τις επόμενες συμφωνίες, που είναι και πιο δύσκολες και πιο οδυνηρές. Από την άλλη, οι κυβερνητικοί βουλευτές δεν ήθελαν να αναλάβουν την ευθύνη της πτώσης της κυβέρνησης.

Τέταρτον: Πρόβλημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης αναμφισβήτητα υπάρχει. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων μαζί δεν μπόρεσαν από μόνοι τους να στηρίξουν μια κορυφαία κυβερνητική απόφαση. Το πρόβλημα οξύνεται αν σκεφτούμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε θέμα νομιμοποίησης της κυβέρνησής του τουλάχιστον τέσσερις φορές.

Ενόψει της ψήφισης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Και πολύ αργά τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες, ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπίας. Τους είπε απλά πως, ανάλογα με τη στάση τους στη διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας, μπορεί να πέσει η κυβέρνησή του.

Σχόλια