default-image

Άσκοπο και διχαστικό...

Απόψεις
Άσκοπο και διχαστικό...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρχές του περασμένου Γενάρη γράφαμε από αυτή εδώ τη στήλη ότι οι επερχόμενες τότε εκλογές είναι τόσο μεγάλης σημασίας, που μόνο με εκείνες του Νοεμβρίου του 1920 θα μπορούσαν να συγκριθούν. Ίσως κάποιοι τότε θεωρούσαν ότι υπερβάλαμε.

Του Δημήτρη Καρατζάνη

Τους ξεγελούσε, βλέπεις, το γεγονός ότι ούτε σε επιστράτευση βρισκόμαστε, ούτε ο στρατός μας ήταν χαμένος στην απεραντοσύνη της Μικρασίας. Όποιος όμως ανέλυε το τι έλεγαν και τι υπόσχονταν οι επίδοξοι νέοι κυβερνήτες, αντιλαμβανόταν χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια ότι η χώρα, κάτω από τη διακυβέρνησή τους, θα πορευόταν σε αχαρτογράφητα νερά.

Αυτό ήδη επαληθεύεται από τις τελευταίες εξελίξεις. Η καταθλιπτική απομόνωση, η θλιβερή μοναξιά μας στην Ευρώπη, ο πανικόβλητος κόσμος που συνωστίζεται μπροστά στις άδειες τράπεζες και τα ΑΤΜ, οι ελλείψεις σε φάρμακα προς το παρόν (και ποιος ξέρει σε τι άλλο αύριο) είναι κακά προμηνύματα για όσα, πιθανώς, θα ακολουθήσουν...

Η κυβέρνηση όμως δεν... πτοείται από τέτοια. Με την επιπολαιότητα και την ανευθυνότητα που επέδειξε σε όλη τη διάρκεια της πεντάμηνης διαπραγμάτευσης, συνεχίζει στον ίδιο δρόμο και μας στέλνει "ελαφρά τη καρδία" την Κυριακή ξανά στις κάλπες. Σε ένα άχρηστο, διχαστικό και επικίνδυνο δημοψήφισμα, η πραγματοποίηση του οποίου μόνο ως σανίδα σωτηρίας για τον πρωθυπουργό και το κόμμα του μπορεί να νοηθεί, αφού αδιαφορεί πλήρως για τους κινδύνους και τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει στη χώρα. Θεωρούμε ότι πρόκειται για πράξη καιροσκοπική και πολιτικά ανήθικη, που θα μείνει στην ιστορία ως παράδειγμα ανευθυνότητας, καταστροφικών διπλωματικών χειρισμών και κραυγαλέας άγνοιας του διεθνούς περιβάλλοντος και των συσχετισμών ισχύος.

Ειλικρινά αναρωτιόμαστε πως ένας νέος άνθρωπος, με αξιόλογα προσόντα, δέχεται να θυσιάσει τα συμφέροντα της χώρας και του λαού του για να διατηρηθεί στην εξουσία ο ίδιος και να σωθεί το κόμμα του. Κι αν δε φοβάται τη συνείδησή του για την επιλογή, δε σκέφτεται τις Ερινύες, που θα τον βασανίζουν όταν ο λαός θα υποφέρει εξαιτίας του;

Αν ο κ. Τσίπρας είχε συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο που διατρέχει σήμερα η χώρα, θα είχε ήδη ματαιώσει το δημοψήφισμα και θα αναζητούσε, από κοινού με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, έδαφος συνδιαλλαγής και συνεννόησης με τους "εταίρους".

Είμαστε όμως βέβαιοι πως δε θα το κάνει. Χρειάζεται, βλέπεις, να είσαι αληθινός ηγέτης για να ομολογήσεις το λάθος σου και να ζητήσεις "συγνώμη"... Και πολύ φοβούμαι ότι ο Τσίπρας - δυστυχώς για όλους μας - δεν είναι φτιαγμένος από τέτοια πάστα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News