Απόψεις

Η Κρήτη είναι Ευρώπη

Το αυριανό δημοψήφισμα είναι πολύ πιθανό να καθορίσει την πορεία αυτής της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Μιας χώρας που έχει περάσει καλές εποχές, ιδιαίτερα την 20ετία 1990-2009, αλλά τα τελευταία 5 χρόνια υποφέρει και περνά εξαιρετικές δυσκολίες.

Του Νίκου Αποστολάκη

Εδώ θα μιλήσουμε ειδικά για την Κρήτη. Ευλογημένος τόπος η Κρήτη, με γη που παράγει - παρότι δεν είναι πλέρια η καλλιεργήσιμη γη - υπέροχα προϊόντα, με ήλιο πολύ και ζεστό, με καταπληκτικές παραλίες και νερά, με ομορφιές μοναδικές.

Τόπος ευλογημένος απ' το Θεό και τιμημένος απ' τους ανθρώπους - τους δικούς του, τους κατοίκους αυτού του τόπου, αλλά και τους επισκέπτες.

Η Κρήτη μας είναι η περιοχή που ίσως περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας ευεργετήθηκε από την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Τα προϊόντα της Κρήτης βρήκαν αγοραστές στην Ενωμένη Ευρώπη, οι ίδιοι οι Κρητικοί έγιναν αποδέκτες τεράστιων ποσών - πρώτα με τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, ύστερα με τις επιδοτήσεις που συμπληρώνουν το αγροτικό εισόδημα επαγγελματιών ή "part time" αγροτών, αλλά και με τα χρήματα που δόθηκαν για μεγάλα έργα στο νησί, από τα "πακέτα" στήριξης (ποιος θυμάται το γενναιόδωρο "πακέτο Ντελόρ";) και τα τελευταία χρόνια από το ΕΣΠΑ.

Και σε όλη αυτή την περίοδο αναπτυσσόταν και ο τουρισμός της Κρήτης. Ένας τουρισμός που κατά 95% βασίζεται στους φίλους και γείτονες Ευρωπαίους - τους Γερμανούς, τους Βρετανούς, τους Σκανδιναβούς, τους Γάλλους, τους Ιταλούς, τους Ολλανδούς, τους Αυστριακούς. Και που σήμερα αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος για την Κρήτη: σχεδόν 1/3 των τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα περνάνε από την Κρήτη. Και αφήνουν δισεκατομμύρια στο νησί. Πολλές δεκάδες χιλιάδες Κρητικών - ο σερβιτόρος, ο ρεσέψιονιστ, η καμαριέρα, ο καταστηματάρχης, ο μπάρμαν, ο ταβερνιάρης, ο ξενοδόχος - ζούνε από τον τουρισμό.

Έχουμε δεσμούς με την Ευρώπη. Στέρεους δεσμούς. Δεσμούς φιλίας, δεσμούς οικονομικούς, δεσμούς που δεν μπορούν και δεν πρέπει να διαρραγούν. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες ζουν - μόνιμα ή προσωρινά - σε ευρωπαϊκές χώρες. Φίλοι, συγγενείς, άνθρωποί μας. Ζουν στο κοινό ευρωπαϊκό σπίτι, στην Ευρώπη δίχως σύνορα. Δεκάδες χιλιάδες απ' αυτούς είναι Κρητικοί και Κρητικοπούλες. Νέοι γιατροί, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, επαγγελματίες κάθε είδους, που ζουν και εργάζονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αύριο που θα πάμε στην κάλπη για να ψηφίσουμε "ναι" ή "όχι", καλό είναι να τα έχουμε όλα αυτά στο μυαλό μας. Και να γνωρίζουμε καλά ότι η απόφασή μας θα επηρεάσει τα πάντα. Όλα όσα αναφέραμε - οι επιδοτήσεις, ο τουρισμός, τα παιδιά μας που βρίσκονται στα ξένα - θα επηρεαστούν... περισσότερο ή λιγότερο.

Ας τα σκεφτούμε λοιπόν όλα αυτά και ας βαρύνουν στην απόφασή μας.

Σχόλια