default-image

"Με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ ακυρώνουμε εκβιασμούς"

Απόψεις
"Με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ ακυρώνουμε εκβιασμούς"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τη δημοσιοποίηση του επίσημου αιτήματος Τσίπρα για νέο διετές δάνειο, ύψους 29,1 δισ. ευρώ, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (άρα και για τη σύναψη νέας δανειακής σύμβασης και νέου μνημονίου) και τη συμπληρωματική επιστολή του προς τους επικεφαλής των Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ έπεσαν οι μάσκες της δήθεν «περήφανης» διαπραγμάτευσης, της δήθεν «αλλαγής της Ε.Ε.».

Του Αντρέα Κοκοσάλη*

Σε αυτήν την επιστολή αναφέρεται ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. «είναι έτοιμη να αποδεχτεί» την τελευταία πρόταση των Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ (με ημερομηνία 26/6/2015), «ως μέρος μιας παράτασης του λήγοντος προγράμματος και της νέας δανειακής συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, για την οποία υπεβλήθη αίτημα στις 30 Ιούνη 2015».

Προσθέτει μόνο μερικές «τροποποιήσεις, προσθήκες και διευκρινίσεις», οι οποίες αφορούν μόνο στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων, προκειμένου τάχα να βρεθούν «ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάστασή τους».

Δηλαδή; Στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη η συγκυβέρνηση καλεί το λαό να πει «όχι» στην πρόταση των «εταίρων», που η ίδια όμως δηλώνει επισήμως ότι είναι «έτοιμη να αποδεχτεί», με 2-3 τροποποιήσεις στα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής της!

Επιβεβαιώνεται περίτρανα ότι και οι δύο «επιλογές» που δίνουν στο λαό, τόσο το «ναι» στην πρόταση των Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ (με την οποία στοιχίζονται οι Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ), όσο και το «όχι» της συγκυβέρνησης (με το οποίο στοιχίζεται και η δήθεν «αντισυστημική», φασιστική Χρυσή Αυγή από κοινού με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ), καταλήγουν αυτομάτως στον ίδιο κουβά, στο νέο αντιλαϊκό μνημόνιο που παζαρεύουν κυβέρνηση και "εταίροι", για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Επιβεβαιώνεται περίτρανα ότι στην πραγματικότητα η πρόταση της συγκυβέρνησης και η πρόταση των Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ αποτελούν ένα και το αυτό κείμενο, στο οποίο οι δύο πλευρές γράφουν και σβήνουν, ανεβάζοντας κάθε φορά ακόμα πιο ψηλά τον πήχη των αντιλαϊκών μέτρων.

Αβίαστα όμως προκύπτει το ερώτημα: γιατί δεν τα βρίσκουν συγκυβέρνηση και «θεσμοί»; Οι διαφωνίες τους άλλωστε δεν είναι πάνω στο πλαίσιο ή στους κανόνες της Ε.Ε. Είναι δεδομένα για αυτούς τα μνημόνια διαρκείας, η εποπτεία, οι αντιλαϊκές Συνθήκες της Ε.Ε. για όλα τα κράτη-μέλη.

Οι διαφωνίες τους δεν είναι ένα πάνω-ένα κάτω στο ΦΠΑ, στο ΕΚΑΣ, στους μισθούς και τις συντάξεις. Αυτά μπορούν να τα βρουν και, όπως φαίνεται από τα παραπάνω, τα βρίσκουν. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα, ό,τι δηλαδή έχει απομείνει από αυτά, γιατί τα σμπαράλιασαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, οι διαφορές είναι απειροελάχιστες.

Εκεί που διαφέρουν είναι στο ποιος θα υποστεί τη μικρότερη ζημιά και στο τι θα μείνει, τι θα μπει στις τσέπες των μονοπωλιακών ομίλων, είτε με τα αναπτυξιακά πακέτα, είτε από αυτά που θα μείνουν από τη ρύθμιση του χρέους. Έτσι, για παράδειγμα, εξηγείται η επιμονή της Γερμανίας στη μείωση των αμυντικών δαπανών και την ίδια στιγμή η παρέμβαση του ΝΑΤΟ για το αντίθετο.

Άρα λοιπόν η συγκυβέρνηση διαπραγματεύεται για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αυτά θέλει να σώσει. Το περιγράφουν μόνοι τους όταν μιλούν για τους βασικούς άξονες της συμφωνίας που επιδιώκουν. Γι' αυτό και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία, θα είναι μια συμφωνία από χέρι αντιλαϊκή.

Όμως, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών απέδειξαν και κάτι ακόμα: ότι το κεφάλαιο δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να εκμεταλλευτεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, στις εσωτερικές αντιπαραθέσεις τμημάτων του, οι οποίες υπάρχουν και στο πολιτικό του προσωπικό, ως όμηρους στις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις με στόχο την ανάκαμψη της κερδοφορίας του, ακόμα και στερώντας τους το αυτονόητο: το μισθό, το επίδομα ανεργίας, τη σύνταξη!

Κατά τον ίδιο τρόπο που την περίοδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης τούς εκμεταλλεύτηκαν ως καύσιμη ύλη για την απογείωση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Για τους παραπάνω λόγους, τώρα είναι αναγκαία η οργάνωση της Λαϊκής Αλληλεγγύης παντού, με σύνθημα: «Κανένας μόνος του. Όλοι για έναν και ένας για όλους», για να αντιμετωπιστούν οι συσσωρευμένες συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, για να αποτρέψουμε να υπάρξουν συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης στις λαϊκές οικογένειες!

Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να απορρίψει όλους τους εκβιασμούς, να φτάσει στην κάλπη με την πρότασή του και να πει: Δε διαλέγουμε αντιλαϊκά μέτρα, δε διαλέγουμε νέα μνημόνια. Ακυρώνουμε τα ψευτοδιλήμματα, λέμε «όχι» στην πρόταση Ε.Ε., ΔΝΤ, ΕΚΤ και στην πρόταση της συγκυβέρνησης, γιατί και οι δύο πτωχεύουν εξίσου το λαό. Απαιτούμε αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία της Ε.Ε., με το λαό πραγματικά στην εξουσία, τη μόνη εναλλακτική λύση προς όφελος του λαού.

(*) Ο κ. Κοκοσάλης Αντρέας είναι μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης και γραμματέας της Τ.Ε. Ηρακλείου του ΚΚΕ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News