default-image

"Πάταξον μεν άκουσον δε"

Απόψεις
"Πάταξον μεν άκουσον δε"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πάταξον μεν άκουσον δε» (Θεμιστοκλής, πριν τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, 480 π.Χ.)

Του Βασίλη Κεγκέρογλου

Φίλες και φίλοι,

Με πλήρη επίγνωση της κατάστασης, απευθύνομαι σήμερα σ' εσάς για να σας καλέσω να σταματήσουμε (αν το καταφέρουμε) μια εθνική τραγωδία.

Δεν έχει καμία σημασία (σήμερα) αν η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας μας οδηγεί συνειδητά ή ασυνείδητα στην ολοκληρωτική καταστροφή. Αν το κάνει λόγω του «μπολσεβικισμού» του ή λόγω «ανικανότητας».

Σημασία έχει ότι βήμα-βήμα οδηγούμαστε να βιώσουμε όλα όσα αποφύγαμε πέντε χρόνια τώρα, το μεγάλο αδιέξοδο για τη χώρα και την πλήρη καταστροφή για την κοινωνία.

Δεν είναι ώρα για κομματικές τοποθετήσεις και αντιπαραθέσεις. Δεν είναι η ώρα να αποτιμήσουμε τα θετικά και τα αρνητικά, τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες της μεγάλης προσπάθειας των 5 ετών, που είχε αρχίσει να αποδίδει καρπούς για την έξοδο από την κρίση, αλλά ούτε καν τα αίτια της αδράνειας και των λαθεμένων επιλογών από τον Ιανουάριο και μετά που οδήγησαν σε νέο υφεσιακό κύκλο.

Σήμερα πρέπει να αντιπαρατεθούμε με τα αίτια της καταστροφής, που δυστυχώς ξεκίνησε. Έχουμε καθήκον να τη σταματήσουμε. Να πούμε όλοι μαζί: Ως εδώ.

Σ' αυτή την κρίσιμη ώρα οδηγηθήκαμε ξανά χωρίς να χρειάζεται μπροστά στο μεγάλο δίλημμα: Μέσα στην Ευρώπη ή έξω από αυτή, αβίαστα χωρίς δεύτερες σκέψεις, τοποθετούμαστε ξεκάθαρα με ευθύνη, θάρρος και συνέπεια.

Την Κυριακή ψηφίζουμε «ναι».

«Ναι» στην ευρωπαϊκή, στην ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Βάζουμε τέλος στην άτυπη αλλά ανίερη συμμαχία της κυβέρνησης με τους σκληρούς της Ευρώπης, που μας θέλουν εκτός ευρωζώνης. Η κυβέρνηση πελαγοδρομεί, ανάμεσα στη χρεωκοπία εντός ευρώ και τον εθνικισμό της δραχμής χωρίς αξία αλλά το αντάλλαγμα θα είναι το ίδιο.

«Ναι» στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με δημιουργία Εθνικής Ομάδας Διαπραγμάτευσης. Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου δεν έχει πλέον την αξιοπιστία να διαπραγματευτεί για λογαριασμό της χώρας γιατί έχει πλέον καταστεί αναπόφευκτη η εθνική συνεννόηση.

«Ναι» σε μια βιώσιμη και αποτελεσματική συμφωνία και όχι απλά δανειακή, για να πετύχουμε επανεκκίνηση της οικονομίας με απασχόληση και νέες δουλειές στη βάση ενός σχεδίου για την παραγωγή την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας.

«Ναι» στην προοπτική για τη νέα γενιά που νιώθει ότι τη βάζουμε στη γωνία, μιλώντας μόνο για μισθούς και συντάξεις.

«Ναι» στην άμεση αποκατάσταση της ρευστότητας για να αποφύγουμε την πλήρη κατάρρευση, να μπορούν να καταβάλλονται το επόμενο διάστημα οι υποχρεώσεις του κράτους σε μισθούς, συντάξεις και προμήθειες σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

«Ναι» στη διαφύλαξη των ευρωπαϊκών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και την αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ.

«Ναι» στην επανεκκίνηση των προγραμμάτων για την ανεργία.

«Ναι» στη διατήρηση των αγροτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων. (Δεν έχει γίνει συνείδηση στους αγρότες ότι οι πόροι αυτοί με την πιστοποίηση της χρεωκοπίας θα δεσμευτούν έναντι των οφειλών της χώρας).

«Ναι» στην αλήθεια και στην ευθύνη. Το λόμπι της δραχμής, βλέποντας ότι χάνει τη μάχη, επιστράτευσε ως τελευταίο επιχείρημα τη δήθεν διαγραφή του ιδιωτικού χρέους. Λένε ότι όσοι οφείλουν, σε δάνεια, προμήθειες κ.τ.λ., με το «όχι» και την έξοδο από την Ευρώπη και το ευρώ θα ωφεληθούν, αφού όλα αυτά θα διαγραφούν. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα, αφού θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο η κατάσταση για αυτούς που θα οφείλουν πλέον ουσιαστικά σε ευρώ και θα καλούνται να ξεπληρώσουν με ισότιμη δραχμή.

Φίλες και φίλοι,

Οι αδιέξοδες πολιτικές αποφάσεις του κ. Τσίπρα μας οδήγησαν και μας οδηγούν ούτως ή άλλως σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση που δεν έχει καμία σχέση με όσα έχουμε καταφέρει μέχρι το τέλος του 2014.

Αν υπερισχύσει το «όχι» που κλείνει τις πόρτες της Ευρώπης και οδηγεί αναγκαστικά σε εθνικό νόμισμα, η Ελλάδα θα βιώσει τις συνέπειες της πλήρους κατάρρευσης.

Με το «ναι» μένει ανοικτός ο δρόμος για δύσκολη αλλά εφικτή, βιώσιμη συμφωνία ανάταξης της χώρας και της κοινωνίας.

Με όλη αυτή τη σκέψη σας καλώ την Κυριακή να ψηφίσουμε «ναι» στην Ευρώπη. Να πούμε «ναι»  και να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα την οποία σκοτώνει το «όχι».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News