default-image

Το διακύβευμα για το δημοψήφισμα κρύβεται στη... "Le Monde"

Απόψεις
Το διακύβευμα για το δημοψήφισμα κρύβεται στη... "Le Monde"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δε θα μακρηγορήσω, γιατί η ώρα πλησιάζει και τα περιθώρια στενεύουν λίγο πριν το κρίσιμο και κομβικής σημασίας για το ελληνικό έθνος δημοψήφισμα της προσεχής Κυριακής. Απλά προσπαθώ κι εγώ, όπως και, θα ήθελα να πιστεύω, εκατομμύρια άλλοι, να δώσω μια απάντηση σε αυτό που ζούμε αυτές τις τελευταίες μέρες. Ποιο είναι το διακύβευμα, κύριοι, όλης αυτής της δοκιμασίας που υφίσταται η Ελλάδα, και θα τολμήσω να πω και ολόκληρη η Ευρώπη;

Toυ Λευτέρη Κουμαντάκη

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμφίβολα έχει προβεί σε λάθος ενέργειες για πολλούς, που - ίσως και μακάρι να μην - αποδειχθούν μοιραίες για τη χώρα. Και το αναφέρω αυτό γιατί όντως, εάν βάλουμε κάτω τα πράγματα, όπως ο κόσμος... ρει, έτσι και οι διαδικασίες σε διαπραγματευτικό επίπεδο συνεχίζονται και μεταβάλλονται, τότε δεν υπήρχε λόγος επί τούτου να οδηγηθεί το έθνος σε ένα δημοψήφισμα χωρίς αντικείμενο. Σωστά έως εδώ;

Συνεχίζουμε. Άρα ο λόγος για τον οποίο τίθεται σε εφαρμογή η διαδικασία του δημοψηφίσματος μετατίθεται σε άλλη κλίμακα. Μη βιαστείτε ακόμα να προβείτε σε συμπεράσματα, καθώς προσπαθώ να αναλύσω τη σκέψη του "εκμαιευτή" της ιδέας για προσφυγή στο δημοψήφισμα, στην προκειμένη περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα.

Αυτή η άλλη κλίμακα αυτομάτως προσδιορίζεται από πολιτικό άρωμα και το διακύβευμα για διαπραγμάτευση μιας καλύτερης πρότασης από τους θεσμούς μεταβαίνει σε μια άλλη, διαφορετικής "μεγάλης-πολιτικής ιδέας" και οράματος από πλευράς Τσίπρα, θέλοντας να ανατρέψει τα έως τώρα πολιτικά δεδομένα που ισχύουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά συνεπώς και στην Ελλάδα.

Άλλωστε, το αναφέρει και στο άρθρο του στη γαλλική "Le Monde" και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, πολύ πριν, παρακαλώ, η χώρα βρεθεί στο αδιέξοδο των τελευταίων ημερών: «Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι... Ποια στρατηγική θα επικρατήσει; Εκείνη του ρεαλισμού για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ισότητας και της δημοκρατίας, ή η στρατηγική της ρήξης και της διχοτόμησης; Αν κάποιοι, πάντως, νομίζουν ή θέλουν να πιστεύουν ότι η απόφαση αυτή αφορά αποκλειστικά και μόνο την Ελλάδα διαπράττουν μεγάλος λάθος».

Έκανε επίσης λόγο για τεχνοκρατικά σχέδια περί δημιουργίας Ευρώπης δύο ταχυτήτων (οι ισχυροί απολαμβάνουν, οι ανίσχυροι παλεύουν) και ανατροπής αυτού του μεγαλεπήβολου μοντέλου οράματος των διορισμένων στην ευρωζώνη προσώπων.

Άρα το θέμα είναι αλλού. Στις ηθικοπολιτικές βλέψεις ενός μελλοντικού "ηγέτη", όπως άλλωστε χαρακτηρίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας από κυβερνητικά στελέχη!

Ποιος είναι τέλος πάντων αυτός ο "από μηχανής θεός", έχει αναρωτηθεί κανείς; Γιατί στόχος του ξαφνικά είναι να αλλάξει το μέλλον της Ευρώπης; Εγώ θα 'λεγα, πού πας ξυπόλυτος στ' αγκάθια (;). Στήριγμα εκτός δεν υπάρχει, στήριγμα εντός δεν υπάρχει... ειδικά στην Ελλάδα ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ παίζεται στο μυαλό και τη σκέψη του Έλληνα εδώ και πόσες ημέρες.

Πού στηρίζεται άραγε ο Αλέξης Τσίπρας και προβαίνει σε άμεσες και γρήγορες κινήσεις υλοποίησης του αυτοσκοπού; Κι αφού επιζητά κάτι τέτοιο, γιατί δεν το ζήτησε ευθέως από τον ελληνικό λαό; Γιατί όλο αυτό το πρόσχημα υπερ-ψήφισης ή καταψήφισης μιας συμφωνίας που στην τελική δεν έχει βάση, λόγω συνέχισης των διαπραγματεύσεων;

Δεν μπορεί ένας "ηγέτης" θα τολμήσω να πω, με αυτόν τον τρόπο, να παίρνει το ρίσκο μιας απόφασης για επίτευξη πολιτικών στόχων, όταν δεν είναι ξεκάθαρος, γιατί ελλοχεύουν κίνδυνοι, όπως τώρα. Κίνδυνοι που όχι μόνο δε θα του επιτρέψουν να το κάνει, αλλά και που θα ισοπεδώσουν ενδεχομένως ένα λαό που δεν είναι έτοιμος.

Δεν ξέρω πού ζει ή πού νομίζει πως ζει ο πρωθυπουργός, πάντως εγώ εδώ που ζω ο κόσμος είναι διαφορετικός στην πλειονότητά του, και σε καμία περίπτωση πολλοί, όπως βλέπω, δε θα ήθελαν να μπουν σε "νέα αχαρτογράφητα νερά"...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News