Απόψεις

Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου

Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος μετά από 40 χρόνια στη χώρα μας αποτελεί την ύψιστη έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, την ενσάρκωση της γνήσιας Δημοκρατίας.

Της Χρυσάνθης Καμπουράκη*

Η καταψήφιση των προτάσεων των θεσμών θα αποτελέσει σθεναρή αντίσταση στη λιτότητα, στην αφαίμαξη του λαού μας, στην καταστρατήγηση των ελευθεριών και της εθνικής κυριαρχίας μας. Ένα τρανταχτό «όχι» είναι ιστορικής σημασίας για τη χώρα μας, καθώς τα οργανωμένα συμφέροντα της ντόπιας και ξένης ολιγαρχίας επιζητούν την ταπείνωση και την καθυπόταξή της, και με αφορμή το αθέμιτο, μη βιώσιμο χρέος επιβάλλουν την αέναη εκμετάλλευσή της.

Είναι αναγκαίο την Κυριακή ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού λαού να διατρανώσει ένα ηχηρό «όχι» στο νέο μνημόνιο και τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, που με τελεσίγραφα καταδικάζουν την Ελλάδα στην ύφεση, την υπανάπτυξη και την εξαθλίωση, προβαίνοντας σε στυγνούς εκβιασμούς, καταπατώντας τις αρχές της ευρωπαϊκής Δημοκρατίας.

Το Σάββατο παρέλασαν από το βήμα της Βουλής αγορητές των μνημονιακών κομμάτων, οι κυρίως υπεύθυνοι της εθνικής και κοινωνικής τραγωδίας, δεν αναγνώρισαν καμιά ευθύνη τους, εξήραν την πολιτική τους, επέρριψαν όλες τις ευθύνες στην ανυπάκουη νέα κυβέρνηση, που αρνείται να υπογράψει τα αντιλαϊκά μέτρα, που οι ίδιοι ως κυβέρνηση υπέγραφαν πρόθυμα, και με την εθελόδουλη τακτική τους εξέθρεψαν τις απαιτήσεις και τη σκληρή στάση των δανειστών.

Ως φερέφωνά τους ενίσχυσαν αυτό το πεντάμηνο των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης την αδιαλλαξία των θεσμών, τις απειλές και την κινδυνολογία τους, που συνεχίζεται και θα συνεχιστεί, με αποτέλεσμα να πλήττεται η οικονομία της χώρας, υπηρετώντας τον κυρίαρχο κοινό σκοπό της ανατροπής ή διάσπασης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Τώρα μετατοπίζουν το δίλημμα του δημοψηφίσματος στο επίπεδο του νομίσματος, επιδιώκοντας με το φόβο και την τρομοκρατία να εκβιάσουν την ψήφο του ελληνικού λαού.

Η κυβέρνηση λοιπόν της Αριστεράς οφείλει να προστατεύσει το λαό και τη δημοκρατία με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, σχέδιο και ενδοκυβερνητική ομοψυχία. Το «όχι» του λαού την Κυριακή να το αξιοποιήσει για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των πολιτών και της χώρας, να διεκδικήσει την εφαρμογή των προτάσεών της, πιστές στις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Να είναι ένα υπερόπλο της κυβέρνησης, ένας κινητήριος μοχλός, καθοριστικός των επόμενων βημάτων της, για να λειτουργήσει ως κυβέρνηση εθνικής και κοινωνικής σωτηρίας. Το δημοψήφισμα επομένως της 5ης Ιουλίου είναι υψίστης σημασίας και εμπιστευόμαστε στον ελληνικό λαό το μέλλον αυτού του τόπου.

*Η Χρυσάνθη Καμπουράκη είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου και διαμερισματική σύμβουλος του Δήμου.

Σχόλια