Απόψεις

Η μόνη "υπηρεσία"

Όταν προετοιμάζεσαι για μια αναμέτρηση οποιασδήποτε μορφής, είναι απολύτως απαραίτητο να λαμβάνεις υπόψη σου όλους εκείνους τους παράγοντες, που μπορούν να την επηρεάσουν, προετοιμαζόμενος ανάλογα. Αυτή την προετοιμασία οι στρατιωτικοί, μεθοδικοί από τη φύση της ιδιότητάς τους, την έχουν τυποποιήσει και της έχουν δώσει την ονομασία «Εκτίμηση τακτικής καταστάσεως».

Του Δημήτρη Καρατζάνη

Πρόκειται για μια λεπτομερειακή διανοητική διεργασία, όπου αναλύονται οι υπάρχοντες εξωγενείς παράγοντες, οι δυνατότητες του αντιπάλου, οι τρόποι ενεργείας που μπορεί να επιλέξει και τελικά ο πιθανότερος από τους τρόπους αυτούς.

Με τον ίδιο τρόπο αναλύονται και για τη δική μας πλευρά όλοι οι προηγούμενοι παράγοντες, και καταλήγουμε στο δικό μας πιθανότερο τρόπο ενεργείας, που συγκρίνεται με εκείνον του αντιπάλου, για να καταλήξουμε στην τελική απόφαση που στοχεύει στην εξάλειψη των αδυναμιών και στην εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων μας.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν όλοι αυτοί οι μεγαλοσχήμονες κυβερνητικοί παράγοντες, οι πολυπρόσωπες ομάδες των διαπραγματευτών υπό τον flamboyant κ. Βαρουφάκη, που πηγαινοέρχονταν στα Παρίσια και στις Βρυξέλλες, δεν είχαν προβεί σε στοιχειώδη, έστω, ανάλυση της καταστάσεως. Δεν είχαν μελετήσει τις δυνατότητες και τους τρόπους ενεργείας που είχαν στη διάθεσή τους οι δανειστές;

Δεν έβλεπαν την τεράστια διαφορά ισχύος ανάμεσα σ' εκείνους και σ' εμάς ώστε να είναι προσγειωμένοι, σοβαροί και προπαντός ρεαλιστές, στους στόχους και τις επιδιώξεις τους; Αγνοούσαν, οι «μετρ» της επικοινωνίας ότι στην πολιτική δε μετρούν οι προθέσεις, αλλά το αποτέλεσμα. Όχι το τι θέλω, αλλά το τι μπορώ να επιτύχω.

Θα πείτε τι σοβαρότητα και τι αναλύσεις να περιμένει κανείς από ένα πρωθυπουργό που βαυκαλιζόταν πως «θα παίζει το ζουρνά και θα χορεύουν οι αγορές» και από ένα υπουργό Οικονομικών, που ενώ η χώρα ανέβαινε το Γολγοθά της εκείνος φωτογραφιζόταν για γαλλικά περιοδικά στην πολυτελή του κατοικία κάτω από την Ακρόπολη.

Τώρα δυστυχώς «χορεύει» ο ελληνικός λαός, ένα χορό όμως που θυμίζει εκείνο του Ζαλόγγου, και έχει επικεφαλής τους υπερήλικες, που ξημεροβραδιάζονται μπροστά στις τράπεζες και τα ΑΤΜ, για να ζητιανέψουν τα λίγα - δικά τους - ευρώ, προκειμένου - στοιχειωδώς - να επιβιώσουν.

Και έχουν το θράσος όλοι αυτοί που μας εξαπάτησαν με ψεύδη ''κατά συρροήν'' και μας οδήγησαν στην ταπείνωση και την απόγνωση, να ζητάνε ακόμα την ψήφο του ελληνικού λαού για ένα διχαστικό και τελείως άχρηστο δημοψήφισμα, που έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Ελπίζουν, βλέπεις, να βρουν σε αυτό σανίδα σωτηρίας. Τόσο αφελείς είναι... «Κλαύσον τους αμετανοήτους, κλαύσον τους μηδέποτε μετανοήσαντας», προειδοποιεί ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

Τουλάχιστον ο Χαρίλαος Τρικούπης όταν χρεωκόπησε η χώρα - όχι με ευθύνη δική του, αλλά του βασιλέως Γεωργίου - είχε την πολιτική γενναιότητα να παραιτηθεί. Ας ακολουθήσει το παράδειγμά του ο κ. Τσίπρας. Είναι η μόνη υπηρεσία πια που μπορεί να προσφέρει στη χώρα. «Τα οψώνια της αμαρτίας θάνατος», επισημαίνει ο Απόστολος Παύλος....

Σχόλια