Απόψεις

Μαθήματα στρατηγικής

Όταν σέβεσαι τους δικούς σου και πρέπει να τους προστατεύεις, πρέπει να πάρεις τα μέτρα σου, για να μην έχουν ούτε καν την εντύπωση ότι ρισκάρεις κάτι με τη ζωή τους.

Του Γιώργου Σαχίνη

Όταν περιμένουν το μισθό τους ή τη σύνταξή τους πώς και πώς στο τέλος του μήνα, δεν μπορείς να τους βάλεις σε μία περιπέτεια για την οποία δεν έχουν προετοιμαστεί.

Όταν θέλεις πραγματικά να απορρίψεις το απαράδεκτο, αρκεί να το κάνεις δίχως να ψάχνεις κάποια δικαιολογία.

Όταν ζητάς από το λαό να πάρει μια απόφαση, πρέπει να τον έχεις ενημερώσει για όλες τις πτυχές του ζητήματος, γιατί μπορεί να κάνει μια λανθασμένη επιλογή.

Όταν πονάς και αγαπάς την πατρίδα σου μπορείς να κάνεις θυσίες για τους άλλους, ακόμα κι αν υπάρχει ρίσκο για σένα, αφού τους αντιπροσωπεύεις και σ' έχουν εμπιστευτεί με την επιλογή σου.

Όταν αδιαφορείς για όλα αυτά τα σημεία, τότε ξέρουμε σε ποια κατηγορία ανήκεις και δε μας απασχολούν τα θέλω σου, γιατί ο Ελληνισμός είναι της αντίστασης κι όχι της αντίδρασης.

Όταν θέλεις να απορρίψεις μια πρόταση, διότι τη θεωρείς παράλογη ή άδικη, δεν είναι ανάγκη να ζητήσεις κάποια παράταση, αρκεί να ενημερώσεις το συνομιλητή σου, τον αντίπαλό σου, ότι είναι απαράδεκτη κι ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσεις με τέτοιες συνθήκες.

Αυτή είναι μια στάση ξεκάθαρη που εξηγεί σε όλους ότι δεν αποδέχεσαι αυτό που προσπαθούν να σου επιβάλλουν.

Τι γίνεται όμως όταν ζητάς μια παράταση και μάλιστα μετά από απόρριψη την ξαναζητάς, με το στρατηγικό πρόσχημα ότι θέλεις να δώσεις την επιλογή σ' έναν τρίτο, από τον οποίο βέβαια περιμένεις μόνο και μόνο να απορρίψει αυτός την πρόταση χωρίς εσύ να υποστείς κανένα κόστος, αφού θα εξηγήσεις εκ των υστέρων ότι ακολουθείς την απόφασή του.

Το πρώτο ερώτημα είναι για ποιο λόγο να τον βάλεις εσύ σε αυτή τη διαδικασία που τον αγχώνει, διότι δε γνωρίζει ακριβώς το διακύβευμα του παιγνίου.

Το δεύτερο είναι κατά πόσο τον αντιπροσωπεύεις στις δύσκολες στιγμές. Και το τρίτο είναι αν θεωρείς ότι δε θα αντιληφθεί ότι αυτή η μεθοδολογία σου επιτρέπει να κρατήσεις τη θέση σου δίχως να υπάρχει κανένας άλλος σκοπός. Διότι η μοναδική στρατηγική είναι πώς ως παίκτης παραμένεις στο παίγνιο, ενώ έχει χαθεί η παρτίδα.

Σχόλια