Απόψεις

Καλορίζικο!

Είναι σχεδόν βέβαιο. Ότι σήμερα ή το αργότερο αύριο κλείνει οριστικά η συμφωνία. Τα βρήκαμε! Αν όχι με όλους τους δανειστές μας, τουλάχιστον με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Αυτό θα 'ναι και το τρίτο μνημόνιο. Ας ελπίσουμε το τελευταίο.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Αυτά που μέχρι χθες ξέραμε για το περιεχόμενο της συμφωνίας θα μοιάζουνε πολύ με αυτά που αποφασίζονται σήμερα και αύριο. Θα 'ναι όμως πιο σκληρά. Μέσα από τις λεπτομέρειες των εδαφίων και των διατάξεων θα προστεθούν κι άλλα βάρη στην ελληνική οικονομία.

Δε μου αρέσουν οι υποκρισίες. Ειδικά όταν επιχειρείται το σερβίρισμα χονδροειδών ψευδών. Η συμφωνία Τσίπρα-Βαρουφάκη με τους εταίρους-δανειστές μας είναι πολύ πιο οδυνηρή από τη συμφωνία που είχε επιχειρήσει να κλείσει ο Γκίκας Χαρδούβελης.

Με το περίφημο e-mail του πρότεινε φορολογικά βάρη της τάξεως των 900 εκατομμυρίων ευρώ έως 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Αυτά που καταλήξαμε χθες ανέρχονται, σύμφωνα με την πρόταση - τη δική μας - σε 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Πολλοί ισχυρίζονται όψιμα ότι το e-mail Γκίκα Χαρδούβελη δεν είχε γίνει τελικά δεκτό από τους δανειστές-εταίρους. Οι τελευταίοι είχαν διαφωνήσει, πράγματι. Αξίωναν πρόσθετα φορολογικά βάρη ύψους 2 δισ. ευρώ. Πού αυτό το δυσθεώρητο ύψος των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ που μετακύλισαν στους ώμους μας ως φορολογικά έσοδα; Και πού 'σαι ακόμη;

Τό 'χω γράψει πολλές φορές. Αυτές τις ώρες πολύ μικρή σημασία έχει ποιος τα κατάφερε καλύτερα στη διαπραγμάτευση. Αυτό που με καίει (και πρέπει να καίει όλους τους συμπολίτες μας) είναι το κλείσιμο μιας επιτέλους συμφωνίας. Γιατί ξέρουμε σχεδόν όλοι μας ότι η ρήξη θα φέρει το χάος.

Πάντως, μην ανησυχείτε! Και αυτό το μνημόνιο θα υπερψηφιστεί!

Σχόλια