Απόψεις

Όχι τη χώρα στον τζόγο...

Τον Ιούνιο του 1921 στο Κορδελιό, προάστιο της Σμύρνης, συνήλθε ένα μεγάλο πολεμικό συμβούλιο στο οποίο συμμετείχε ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος, οι υπουργοί του Γούναρης και Θεοτόκης, ο αρχιστράτηγος Παπούλας και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Δούσμανης. Κύριο θέμα η ανάληψη από τη Στρατιά μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης για τη συντριβή των δυνάμεων του Κεμάλ, ώστε αυτός να υποχρεωθεί να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Του Δημήτρη Καρατζάνη

Το συμβούλιο ακολούθησε πρωτοφανής ενθουσιασμός, τόσο μεταξύ της ηγεσίας όσο και του απλού κόσμου. Με απίστευτη αλαζονεία ο Θεοτόκης δήλωνε στο Δικηγορικό Σύλλογο της Σμύρνης: «Θα φέρω τον ίδιο τον Ντριώ (πρωθυπουργό της Γαλλίας) εδώ στη Σμύρνη για να υπογράψει την ειρήνη», ενώ στην Αθήνα επραγματοποιείτο το μεγαλύτερο συλλαλητήριο που είχε γίνει ποτέ στην πρωτεύουσα, ως στήριξη στην πολιτική της κυβέρνησης.

Χρειάστηκαν μόλις δεκαπέντε μήνες για να εξατμιστεί όλος αυτός ο ενθουσιασμός και τα συνθήματα «εμπρός για την Κόκκινη Μηλιά», να δώσουν τη θέση τους στις κραυγές «Θάνατος στους προδότες».

Τα γράφουμε αυτά για να τονίσομε το πόσο ευμετάβλητη είναι η κοινή γνώμη, και πόσο εύκολα γκρεμίζει από τα βάθρα τους χθεσινά ινδάλματά της. Αυτοί λοιπόν που σήμερα επαίρονται για τη μεγάλη λαϊκή αποδοχή που απολαμβάνουν από τον Ελληνικό λαό, ας έχουν υπόψη τους δύο κύρια χαρακτηριστικά της: τη μεταβλητότητα και την παροδικότητα. Ειδικότερα, οι επιφορτισμένοι με ηγετικό ρόλο οφείλουν να είναι συγκρατημένοι σε παρορμήσεις και ενθουσιασμούς της στιγμής και να αποφασίζουν με βάση τις αντικειμενικές συνθήκες, τις δυνατότητες του αντιπάλου και τους πιθανούς τρόπους ενέργειάς του.

Και βέβαια έχοντας πάντα υπόψη τις δύο σταθερές που - κατά το Γερμανό διανοητή Μαξ Βέμπερ - πρέπει να διαθέτει ο ηγέτης: Το αίσθημα της ευθύνης απέναντι σ' αυτούς που εκπροσωπεί και την αίσθηση του μέτρου σε κάθε απόφαση ή ενέργειά του. Και αν κάποιος τα παραγνωρίζει αυτά και πιστεύει ότι μπορεί να συνεχίζει τον τζόγο και τις μπλόφες, ας το κάνει... Παίζοντας όμως τη δική του περιουσία και όχι την τύχη της χώρας, όταν μάλιστα δεν έχει καμιά εξουσιοδότηση γι' αυτό.

Σχόλια