default-image

Με τα ψέματά μας θα τους τη "σπάσουμε"

Απόψεις
Με τα ψέματά μας θα τους τη "σπάσουμε"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είμαστε πολύ κοντά. Οι προτάσεις των δανειστών-εταίρων δεν απέχουνε και πολύ από τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Διαφέρουν κάτι κλάσματα ως προς το ποσοστό του πρωτογενούς πλεονάσματος. Περίπου κάτι τρέχει στα γύφτικα.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Στις αποκρατικοποιήσεις δε διαφέρουμε σχεδόν καθόλου. Κάτι διαφέρουμε στους φορολογικούς συντελεστές. Αλλά αστεία τα πράγματα. Με δική μας πρόταση το σύνολο σχεδόν των τροφίμων υπάγεται στον ανώτατο συντελεστή του ΦΠΑ. Κάτι διαφέρουμε στο ΕΚΑΣ. Οι δανειστές-εταίροι προτείνουν σταδιακή κατάργησή του και αντικατάστασή του από το θεσμό του κατώτερου εγγυημένου εισοδήματος.

Και ούτε διαφέρουμε πολύ ως προς το χρέος. Σε μερικά σημεία η δική μας πρόταση δεν είναι τόσο καλή όσο των δανειστών-εταίρων. Πάντως προβλέπεται επιμήκυνση του χρέους μέχρι το 2070. Μακάρι να ζούμε ως τότε. Και πιο χαμηλά επιτόκια! Πιο χαμηλά από τα επιτόκια που ισχύουν σήμερα.

Το αποτέλεσμα: Σε παρούσες αξίες το εθνικό μας χρέος μειώνεται. Βέβαια αυτό δε θα ενθουσιάσει τις διάφορες τάσεις και συνιστώσες. Γιατί αυτές είχαν γοητευθεί από τα δικά τους λόγια πως θα διαγράψουν το δημόσιο χρέος. Και με αυτά και με άλλα θα περιπέσουν σε βαθιά κομματική μελαγχολία.

Όμως, όσο περνάνε οι μέρες, οι δανειστές-εταίροι μας θα γίνονται πιο σκληροί. Και θα προσθέτουν και νέους όρους. Δε μας εμπιστεύονται. Δε μας εμπιστεύονται σε αυτά που έχουμε προηγουμένως συμφωνήσει. Τους λέμε συνεχώς ψέματα. Και μάλιστα αλλοπρόσαλλα. Τη μια μέρα εκφέρουμε "α" και την επόμενη μέρα ισχυριζόμαστε ότι συζητάμε ένα σχέδιο "β". Φυσικά για να τους τη "σπάσουμε"!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News