Απόψεις

Μαμά, τι σημαίνει πτώχευση;

Μαμά, τι σημαίνει πτώχευση; Και ξαφνικά συνειδητοποιείς. Συνειδητοποιείς πως κάποιος καταστρέφει την καθημερινότητα αυτού του μικρού κοριτσιού που με δύο μάτια γεμάτα απορία και ταυτόχρονα φόβο γιατί ξέρει πως πρόκειται για κάτι κακό, αναρωτιέται τι σημαίνει πτώχευση, ακούγοντας τους ''μεγάλους'' να μιλούν για τις πολιτικές εξελίξεις. Τις δραματικές πολιτικές εξελίξεις, όπως λένε οι ίδιοι.

Ένα κορίτσι στην Ελλάδα του 2015 ρωτά ''Μαμά τι σημαίνει πτώχευση;''. Και η μαμά τι θα του απαντήσει τώρα; Τι θα πει σε αυτά τα τρομαγμένα μάτια; Τι θα απαντήσει στο κορίτσι που καταλάθος άκουσε τη συζήτηση των "μεγάλων";  Και στο βλέμμα του βλέπεις ότι ξέρει. Ξέρει ότι δεν είναι κάτι καλό.  Και το βλέμμα του ξαφνικά χάνει την παιδική του αθωότητα. Και γίνεται βλέμμα "μεγάλου".

Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να τρομοκρατεί μικρά παιδιά. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να γεμίζει το κεφάλι τους με τέτοιες σκέψεις και να δημιουργεί τέτοιες απορίες σε τόσο τρυφερή ηλικία. Είναι μόλις 8 χρονών.

Όλοι αυτοί που καθορίζουν το μέλλον αυτού του τόπου, όλοι αυτοί που διαπραγματεύονται, όσοι έχουν διαπραγματευτεί και εκείνοι που κάνουν συμφωνίες και μετά τις "ξεκάνουν" εν μία νυκτί. Όλοι αυτοί, τι θα απαντήσουν στη Μαρία, που ρωτά τι είναι πτώχευση; Όλοι αυτοί που διαπραγματεύονται τώρα και που κανονίζουν τις τύχες όλων εμάς. Γιατί και εκείνοι υπήρξαν κάποτε παιδιά. Εκείνοι όμως τότε δεν είχαν τέτοιες απορίες. Και αν βάλουν τη θέση τους για λίγο στη θέση αυτού του κοριτσιού, ίσως καταλάβουν. Και αν ανατρέξουν στο παρελθόν θα θυμηθούν.

"Μαμά, μέχρι που μ' αγαπάς;" Και εκείνη να το φιλά, να του χαμογελά, να το κρατά στην αγκαλιά της και να του λέει "Μέχρι εκεί ψηλά στον ουρανό και ακόμα πιο πάνω. Μέχρι το άπειρο". Και εκείνο συνεχίζει και ρωτά "Μαμά, τι σημαίνει άπειρο;" Και εκείνη να απαντά. "Μέχρι εκεί που δε βλέπεις. Δε μπορείς να μετρήσεις το πόσο σ' αγαπώ". Και αυτό το παιχνίδι να συνεχίζεται… Μέχρι να πει με μάτια νυσταγμένα και ήρεμα αυτή τη φορά που σιγουρεύτηκε για ακόμα ένα βράδυ για την αγάπη της μαμάς του. "Καληνύχτα Μαμά" και εκείνη να του πει. "Όνειρα γλυκά". Μέχρις ότου να αποκοιμηθούν και να δουν το πιο γλυκό όνειρο. Και οι δύο.

Φωτεινή Μαυροματάκη

Σχόλια