default-image

«Θα αλλάξουμε την Ευρώπη» ή μήπως η Ευρώπη μας αλλάζει

Απόψεις
«Θα αλλάξουμε την Ευρώπη» ή μήπως η Ευρώπη μας αλλάζει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο μέσος πολίτης αδυνατεί να παρακολουθήσει αυτό το ασυνάρτητο σίριαλ της διαπραγμάτευσης. Ο πρωθυπουργός φαίνεται πως έχει καταλήξει σε συμφωνία για τα βασικά ζητήματα. Συναντά, όμως, εμπόδια. Από το ΔΝΤ και κάποιους ακραίους Ευρωπαίους έως τη Βαβέλ των διαφόρων οργάνων και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Στο ΔΝΤ κυριαρχούν οι τεχνοκράτες. Καταγράφουν τα πάντα με αριθμούς. Το δήλωσε άλλωστε χθες ο εκπρόσωπός του. Ανακοινώνοντας την κατάρρευση της διαπραγμάτευσης. Όχι πως οι αριθμοί καταφέρνουν να περιγράψουν πάντοτε την πραγματικότητα. Είναι, όμως η πιο αυστηρή γλώσσα. Και πολύ πιο ακριβή και από τις λέξεις.

Δε θα αναφερθώ στους ακραίους Ευρωπαίους. Ας φροντίσουμε, τουλάχιστον, να θεμελιώσουμε τις σωστές συμμαχίες. Γιατί, όπως τα πήγαμε, δεν έχουμε κανένα σύμμαχο. Και κανένα φίλο.

Εδώ, όμως, στο εσωτερικό τα πράγματα έχουν εκτροχιαστεί. Μεταξύ μας, όχι μόνο στις διαπραγματεύσεις. Πολλοί υπουργοί συμπεριφέρονται ωσάν το υπουργείο να είναι τσιφλίκι τους, και άμα λάχει πετάνε και καμιά πασχαλινή φωτοβολίδα για τις δικές τους προσωπικές απόψεις σε θέματα που διαπραγματεύεται, σχεδόν μόνος του, ο πρωθυπουργός.

Πολλοί νομίζουν ή ισχυρίζονται πως με τις ακραίες θέσεις τους στηρίζουν τον πρωθυπουργό στη δύσκολη διαπραγμάτευση που επιχειρεί. Ξεχνούν όμως κάτι πολύ απλό. Τον απαξιώνουν διαπραγματευτικά. Και καθιστούν τους θεσμούς πολύ πιο απαιτητικούς από όσο και ό,τι την προηγούμενη μέρα.

Ελπίζω να έχουν γίνει κατακλυσμιαίες μεταβολές στο εσωτερικό της χώρας μας. Στην αρχή νομίζαμε ότι εμείς αλλάζαμε την Ευρώπη. Από ό,τι φαίνεται, φυσικά, η Ευρώπη αρχίζει να αλλάζει και εμάς. Όσους μέχρι σήμερα ήμασταν στο περιθώριο.

"Προσεχώς".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News