default-image

Η "φαγάνα" του Αποσελέμη

Απόψεις
Η "φαγάνα" του Αποσελέμη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγώ σας τα έλεγα και την εποχή που πολλοί ήταν όσοι από τις ραγδαίες βροχοπτώσεις έβλεπαν το φράγμα Αποσελέμη να γεμίζει και έτρεχαν για φωτογραφίες και βίντεο έως αναρτήσεις στο fb, ότι το έργο προαλείφεται για το μεγαλύτερο υδρευτικό έργο της ανατολικής Κρήτης, άσχετα αν ο προϋπολογισμός του έχει γίνει "ο αχόρταγος" και καταπίνει διαρκώς εκατομμύρια ευρώ και όχι για τεχνητή λίμνη προς τέρψη των ματιών και μόνο... Ε, οι αρμόδιοι κάνουν δοκιμές, ετοιμάζονται για λειτουργία από το Σεπτέμβριο (προσεύχονται κάθε χρόνο να 'ναι κατακλυσμός για να υπάρχει επάρκεια συνεχούς ροής ύδρευσης κ.λπ.), αλλά την ίδια ώρα το ελεγκτικό πόρισμα που έχει ο ΟΑΚ καταγράφει σωρεία ζημιών και κατασκευαστικών αστοχιών πριν καν λειτουργήσει για το λόγο που υποτίθεται ότι φτιάχτηκε.

Του Γιώργου Σαχίνη

Το ωραίο είναι ότι το πόρισμα δεν επιρρίπτει καμία ευθύνη στον κατασκευαστή αλλά στις ραγδαίες βροχοπτώσεις (υποτίθεται ότι και αυτό το νερό συγκεντρώνει το φράγμα), παρότι πολλά από τα ζητήματα φαίνονται ως κατασκευαστικά:

- Στα πρανή του υπερχειλιστή του φράγματος εμφανίστηκαν καταπτώσεις. Το πρόβλημα είχε εντοπιστεί ήδη από την κατασκευή του έργου, το 2009. Στην έκθεση αυτοψίας που συντάχτηκε αναφέρεται ότι «οι παράμετροι διατμητικής αντοχής των σχηματισμών που δομούν το πρανές είναι αρκετά μικρότερες από αυτές που θα εξασφάλιζαν οριακή ισορροπία». Η αστοχία αυτή της κατασκευής σε ένα κρίσιμο τμήμα του φράγματος φαίνεται πιο έντονα στην περίοδο των βροχοπτώσεων, σύμφωνα με την έκθεση.

Για την αποκατάσταση μόνο αυτών των καταστροφών ήδη προβλέπεται ότι θα υπάρξει ένα κόστος της τάξης των 200.000 ευρώ, χωρίς όμως να θεωρείται τελικό, καθώς το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη.

- Κατολίσθηση της παραλίμνιας οδοποιίας, η οποία και πάλι αποδίδεται στις έντονες βροχοπτώσεις, στις καταστροφές στα πρανή αλλά και στην ανύψωση της στάθμης του ταμιευτήρα.

- Ρωγμές στον αγωγό εκτροπής-εκκένωσης. Σε ορισμένα σημεία έχουν ανοίξει οι αρμοί και υπάρχει ροή νερού.

- Ρωγμές στον οχετό υδροληψίας, που επίσης αποδίδονται στις βροχοπτώσεις.

Σε αυτά προσθέστε ότι για τους ανάντι οικισμούς του φράγματος καμία κίνηση ακόμη για βιολογικούς των λυμάτων τους, και για τους κατάντι κανένα σύστημα, που από την αρχική κατασκευή θα έπρεπε να υπάρχει, συναγερμού και ειδοποίησης σε περίπτωση θραύσης του φράγματος. Όσο για τις ποσότητες που φέτος λόγω έντονων βροχοπτώσεων και χιονιού το γέμισαν, σταθερά κάθε έτος ανεξάρτητα ύπαρξης βροχών δε θα πρέπει να πέφτουν κάτω από 3 εκατομμύρια κυβικά μόνιμα και σταθερά εντός του, για να μην υπάρξει θέμα θραύσης του.

Άντε με τις υγείες μας, ακόμη δε λειτούργησε κανονικά και θέλει και άλλα ευρώ - χώρια που για να καλύψει όλο τον άξονα από Ηράκλειο μέχρι και Άγιο Νικόλαο μάλλον θα 'χουμε και λιτανείες και εξτρά βροχοποιούς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News