Απόψεις

Στο μέσο μιας μακράς νύχτας

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει ολοκληρωθεί η συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ. Άρα δεν μπορούμε να ξέρουμε το ακριβές αποτέλεσμά της. Υπάρχουν πληροφορίες που η μια συγκρούεται με την άλλη. Και από τις δυο μεριές. Από τη μεριά των Ευρωπαίων υπάρχουν δημοσιεύματα που άλλα θέλουν ολοκληρωμένη τη συμφωνία και άλλα προβλέπουν μακρύ δρόμο ακόμα. Και σε εμάς; Η ίδια αντίφαση και σύγκρουση. Από τη μεριά του πρωθυπουργού τα μηνύματα ξεχειλίζουν από αισιοδοξία. Στελέχη όμως της κυβέρνησης και του κυβερνητικού κόμματος σαλπίζουν παιάνες ρήξης.

Του Αντώνη Ν. Βγόντα

Τι πρέπει να περιμένουμε;

Συμφωνία. Δεν υπάρχει άλλο σενάριο. Σήμερα ή σε κάποιες μέρες δεν είναι ξεκάθαρο. Ποια τα μέτρα; Φαίνεται πως θα πονέσουν. Το επαναλαμβάνω, όμως. Θα είναι διαχειρίσιμα.

Η συμφωνία θα είναι καλύτερη ή χειρότερο από το e-mail Χαρδούβελη; Δεν το ξέρω. Και έχει μια μικρή σημασία. Μη ξεχνάμε πως το e-mail Χαρδούβελη στηριζόταν σε αισιόδοξες προοπτικές της οικονομίας. Αυτές σήμερα δεν υπάρχουν.

Θα κάνω μερικά βήματα πιο μπροστά. Δε μετράω αυτά τα νούμερα, που είναι καθαρά δημοσιονομικά. Ξέρω πως μετά ακολουθεί το πακέτο Γιούνκερ και το πακέτο Ντράγκι. Του πρώτου η εφαρμογή θα αργήσει λίγο. Το δεύτερο θα εκτελεστεί αμέσως.

Ποιο είναι τελικά το μεγάλο επίτευγμα, αν τελικά φτάσουμε σε συμφωνία; Ένας ολόκληρος πολιτικός και κοινωνικός χώρος θα επανενταχθεί στους κανόνες και τις αξίες της Ενωμένης Ευρώπης. Αυτό το τελευταίο δε θα γίνει δεκτό με πανηγύρια. Σαν να ντρέπονται κάποιοι. Όμως αυτό έχει μεγαλύτερη ιστορική αξία από τα όποια δημοσιονομικά μέτρα και τις παρενέργειές τους.

Σχόλια