Απόψεις

Ούτε στα εύκολα...

Είναι πραγματικά μοναδική εμπειρία να διαπιστώνεις πως η εγγονή σου, που μέχρι χθες την πήγαινες στο λούνα-παρκ κρατώντας την απ' το χέρι, έχει γίνει κοπέλα που παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις και έχει άποψη για όλα.

Του Δημήτρη Καρατζάνη

«Παππού, γιατί γίνεται ο κακός χαμός με αυτήν την Παναρίτη, που δυο μέρες τώρα κάνει παρέλαση σε όλα τα κανάλια;», με ρώτησε προχθές, Κυριακή πρωί, που με επισκέφτηκε στο σπίτι.

«Γιατί, παιδί μου, τη διορίσανε σε μια θέση - καλοπληρωμένη - και πριν καλά-καλά προλάβει να το χαρεί την... ξε-διορίσανε».

«Και γιατί;».

«Γιατί, προφανώς, τη μέτρησαν με το αριστερόμετρο και τη βρήκαν... λειψή».

«Μα καλά, αυτή δεν ήταν με τον Βαρουφάκη στην ομάδα που διαπραγματευόταν με τους δανειστές;».

«Και με τον Βαρουφάκη ήταν και με τον Παπανδρέου και, παρά τρίχα, και με τον Σαμαρά, αν δεν έτρωγε πόρτα από τον... επιτελάρχη του τον Σταμάτη. Με άλλα λόγια, παιδί μου, ανήκει στην κατηγορία των "παντός καιρού" ή των "όπου βρούμε άδεια καρέκλα, καθόμαστε"».

«Καλά, δεν το ήξεραν αυτό ο Βαρουφάκης και ο Τσίπρας που τη διορίσανε;».

«Ασφαλώς και το γνωρίζανε. Αλλά ξέρεις πώς γίνονται αυτά. Ο Βαρουφάκης έκανε χάρη στην Παναρίτη σαν παλιό "φιλαράκι" στο επιτελείο του Γιώργου (Παπανδρέου), ο Τσίπρας δεν ήθελε να πει όχι στον Βαρουφάκη, μια και, τελευταία, τον είχε κάμποσες φορές δυσαρεστήσει, κι έτσι έκλεισε η δουλειά. Θα πήγαινε μάλιστα ρολόι το πράμα, αν δεν ξεσηκωνόταν το "ορθόδοξο ιερατείο" του ΣΥΡΙΖΑ - σε κυβέρνηση και Βουλή - που έβαλε veto στην επιλογή Βαρουφάκη-Τσίπρα».

«Κι αυτοί πέρασαν έτσι στο ντούκου την αλλαγή της απόφασης;».

«Τι να κάνουν οι άνθρωποι, αφού ξαφνικά βρήκαν απέναντί τους τη μισή κυβέρνηση και το ένα τρίτο της Κοινοβουλευτικής Ομάδος; Κάνανε την ανάγκη φιλοτιμία και αναγκάστηκαν να "παραιτήσουν" την κ. Παναρίτη, με τη... θέλησή της βεβαίως. Για να ικανοποιηθεί μάλιστα και ο "χολωθείς" Βαρουφάκης, βγήκε και μια κυβερνητική ανακοίνωση που "διευκρίνιζε" ότι η Παναρίτη δεν ήταν δική του, αλλά... συλλογική επιλογή».

«Και δε μου λες, παππού, τη διαπραγμάτευση πώς τη βλέπεις;», ρώτησε η μικρή, αλλάζοντας ξαφνικά κουβέντα.

«Πώς να τη δω, παιδί μου, απ' όσα λένε, όπου να 'ναι ολοκληρώνεται».

Η μικρή γέλασε. «Πολύ αισιόδοξος είσαι παππού», είπε. «Αυτοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν στον ορισμό εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ, θα καταφέρουν να τα βρουν με τους δανειστές;».

Έχει μυαλό η εγγονή μου σκέφτηκα κι ένιωσα ένα αίσθημα υπερηφάνειας.

Σχόλια