Απόψεις

Οι κραυγές των λύκων και η Κοκκινοσκουφίτσα

Με χαρά διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν τελικά περιπτώσεις που τα αντανακλαστικά του προέδρου του Επιμελητηρίου λειτουργούν και μάλιστα με πολύ άμεσο τρόπο. Ευχής έργο θα ήταν το ίδιο να συνέβαινε και σε άλλες, πλείστες, περιπτώσεις όπου η φωνή του Επιμελητηρίου - σαν φορέας εκπροσώπησης των επιχειρηματιών - είναι πραγματικά ανάγκη ν' ακουστεί, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει σύγκρουση με πρόσωπα και καταστάσεις.

Του Κώστα Φαρσάρη*

Όπως όλα τα μέλη του Δ.Σ., έτσι και ο υπογράφων, έχουν την ηθική και ουσιαστική υποχρέωση να διατυπώνουν προτάσεις και απόψεις σύμφωνα με τις αξίες και τις αρχές τους. Στο πλαίσιο αυτό, κατατέθηκε σαφής πρόταση στη συζήτηση που έγινε για τον προγραμματισμό του τρέχοντος έτους, που πρότεινε το "ασυμβίβαστο" μεταξύ εισηγητών του ΚΕΚ και των υπαλλήλων του Οργανισμού. Με την πρόταση αυτή ταυτίστηκε και ο αντιπρόεδρος του ΚΕΚ, ο οποίος μάλιστα είναι και ο υπεύθυνος για τη λειτουργία του. Εξάλλου, πρέπει να ακουστεί ξεκάθαρα η κραυγή: «Οτιδήποτε είναι νόμιμο, δεν είναι ταυτόχρονα και ηθικό».

Είναι προφανές ότι η αναφορά στο σεμινάριο "nail art" δεν είχε, σε καμία περίπτωση, σκοπό να υποβαθμίσει το συγκεκριμένο επάγγελμα (άλλωστε δεν υπάρχει πουθενά η παραμικρή υπόνοια γι' αυτό). Αντίθετα, χρησιμοποιήθηκε σημειολογικά για ν' αναδείξει την έλλειψη σεμιναρίων και εκπαίδευσης σε άλλες - πολυπληθέστερες - επαγγελματικές ομάδες του Επιμελητηρίου. Είναι κοινά αποδεκτό, όπως αναφέρθηκε και στο προηγούμενο άρθρο, ότι υπάρχει διαχρονικό έλλειμμα τεχνικής εκπαίδευσης στη μεταποίηση. Συνεπώς, το ΚΕΚ του Επιμελητηρίου θα ήταν ιδιαίτερο χρήσιμο να προσπαθήσει να καλύψει αυτό το εκπαιδευτικό κενό.

Στην Ελλάδα έχει κανείς την εντύπωση ότι επικρατεί σιωπή για πολλά θέματα που απασχολούν το δημόσιο βίο. Με δάσκαλο και οδηγό αυτήν τη σιωπή γαλουχήθηκαν οι τελευταίες γενιές των Ελλήνων. Κάπως έτσι, προφανώς, μάθαμε να ζούμε χωρίς να αναφερόμαστε στα κακώς κείμενα του δημόσιου βίου. Να μην αντιδρούμε για τίποτα. Να κρατάμε τις "πολυπόθητες" ισορροπίες. Πώς αλλιώς εξηγείται η σιωπή του βασικού  θεσμικού εκπροσώπου των επιχειρηματιών απέναντι στην οικονομική αβεβαιότητα και ανασφάλεια που διακατέχει το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου σχετικά με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας;

H λογική της δημιουργίας "φανταστικών" εχθρών του Επιμελητηρίου, που βαπτίζονται ως κραυγάζοντες λύκοι, αποτελεί μία πρώτης τάξεως πρόφαση να μη δίδονται απαντήσεις σε καίρια θέματα και ζητήματα που απασχολούν το επιχειρείν και κατά συνέπεια το Επιμελητήριο ως θεσμό. Αντί λοιπόν να επιδιώκεται η έκφραση των διαφορετικών απόψεων, αυτή διαστρεβλώνεται και δυσφημείται. Άλλωστε, μόνο μέσα από συνθέσεις και υγιείς ζυμώσεις μπορεί να εκφραστεί η πραγματική βούληση των επιχειρήσεων που εκπροσωπούμε στο Επιμελητήριο. Ορισμένοι θεωρούν ότι, διατυπώνοντας προπαγανδιστικές θεωρίες τύπου «όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εχθρός μας και κατά συνέπεια (πόσο βολικό;) εχθρός του θεσμού», μπορούν εύκολα να πολώσουν και να αποπροσανατολίσουν.

Ποιοι είναι λοιπόν οι πραγματικοί λύκοι του παραμυθιού; Αυτοί που διατυπώνουν ελεύθερα την άποψή τους ή αυτοί που φορώντας τον κόκκινο μανδύα της Κοκκινοσκουφίτσας υποδύονται διττούς ρόλους για να τα έχουν με όλους καλά;

* Ο Κώστας Φαρσάρης είναι διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανίας ζωοτροφών ΦΑΡΣΑΡΗΣ ΑΒΕΕ και εκλεγμένο μέλος στο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ηράκλειου.

Σχόλια