default-image

Να αποκτήσει το Ηράκλειο ταυτότητα

Απόψεις
Να αποκτήσει το Ηράκλειο ταυτότητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ηράκλειο, όπως οι περισσότερες πόλεις μας, δεν έχουν ταυτότητα. Δεν έχουν οπτική ταυτότητα. Σχεδόν όλες οι πόλεις μας έχουνε χτιστεί άναρχα. Χωρίς αρχιτεκτονικά πρότυπα. Χωρίς πολεοδομικό σχέδιο.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Όταν αυτό το τελευταίο εγκρίνεται και προωθείται για εφαρμογή, τότε διαπιστώνεται ότι το σχέδιο πόλης έρχεται για να αναγνωρίσει μια πραγματικότητα ή να συγκρουστεί με αυτήν. Λίγες πόλεις έχουν γλιτώσει. Όπως λίγα κομμάτια των πόλεών μας έχουνε διατηρήσει κάποια ταυτότητα. Από το νησί μας έχουμε δύο παραδείγματα. Τα Χανιά και το γύρω λιμάνι. Το Ρέθυμνο, η παλιά πόλη και η παραλία.

Με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων έγινε μια μεγάλη προσπάθεια αποκατάστασης του παραλιακού μετώπου της πόλης. Το Ηράκλειο απέκτησε πρόσωπο προς τη θάλασσα. Έγιναν και κάποια άλλα έργα. Σχεδόν όλα αξιόλογα. Δεν αποδείχτηκαν όμως αρκετά. Για να στείλουμε την εικόνα της πόλης στο εξωτερικό φωτογραφίζουμε τον Κούλε και ένα κομμάτι από το παλιό λιμάνι.

Η Κνωσός δεν ανήκει στα στοιχεία της ταυτότητας της πόλης.

Το έχω γράψει από παλιά. Και επιμένω. Και χαίρομαι όταν διαπιστώνω ότι το θέμα των Ενετικών Τειχών ξανάρχεται στη δημοσιότητα. Τα Ενετικά Τείχη του Ηρακλείου μπορούν να προσδώσουν στο Ηράκλειο τα βασικά στοιχεία της πολεοδομικής οικιστικής και ιστορικής τους ταυτότητας. Υπάρχουν πολλές πόλεις στην Ευρώπη που έχουν ταυτότητα από τα μεσαιωνικά τείχη, που έχουν σωθεί.

Θέλω να επισημάνω κάτι που θεωρώ αναγκαίο. Τα Ενετικά Τείχη του Ηρακλείου πρέπει να κοιταχθούν με μια συνολική ματιά.

Με τα ίδια υλικά. Με συνέχεια. Με την οργάνωση ειδικών χρήσεων. Ελεύθερες και προσιτές σε όλο το λαό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News