default-image

ΟΦΗ: Δεν είναι λύση διοίκηση με επιτροπές ή εκπονητές

Απόψεις
ΟΦΗ: Δεν είναι λύση διοίκηση με επιτροπές ή εκπονητές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χθες έγινε η πολυπόθητη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΠΑΕ ΟΦΗ με θέμα το μέλλον της ποδοσφαιρικής ομάδας.

Παρά το γεγονός ότι παρουσιάστηκαν και πάλι ενδιαφερόμενοι να αναλάβουν τη διαχείριση της νέας προσπάθειας ανόρθωσης αγωνιστικής και κυρίως οικονομικής της ομάδας, τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά. Ο ενθουσιασμός των πρώτων ωρών κυρίως από τα τοπικά ΜΜΕ και όλων όσοι εμπλέκονται σε μια "ξαναζεσταμένη" πρωτοβουλία εκστρατείας, διάσωσης και αναδιοργάνωσης δεν αρκεί. Οι ιστορικές ευθύνες είναι πολλές και η παθογένεια του παρελθόντος ακόμα και σε αυτή την πρόταση παρούσα.

Ο ρόλος του ερασιτέχνη ΟΦΗ είναι κομβικός. Τα μέλη του έχουν πλέον το θεσμικό ρόλο να δώσουν την καλύτερη δυνατή λύση με περίσκεψη, υπομονή και πάνω από όλα με τεχνοκρατικά κριτήρια τέτοια, ώστε η νέα ποδοσφαιρική ομάδα που θα προκύψει να λειτουργήσει ακόμα και από τη Γ' Εθνική με επαγγελματικά κριτήρια, μοντέρνο σχεδιασμό και νοοτροπία. Αυτές οι ανακοινώσεις του μεσολαβητή της προσπάθειας ότι εκπόνησε σχέδιο κ.λπ. δεν είναι καθαρές. Ποιο είναι το σχέδιο, ποιος θα είναι ο αρχηγός της προσπάθειας, ποιος το γνωρίζει ή το ενέκρινε, ποιο το χρονοδιάγραμμα και κάτω από ποιο πλαίσιο θα επιτευχθούν οι στόχοι;

Είναι απορίας άξιο ότι διαρρέει από την ομάδα που εκδήλωσε πρώτη το ενδιαφέρον. Όλοι θα βάλουν από κάποιο χρηματικό ποσό (κάποιοι θα το ονόμαζαν "έρανο") προκειμένου να βοηθήσουν στο ξεκίνημα. Κανείς όμως από αυτούς δε θέλει ή διεκδικεί να μπει μπροστά, να οδηγήσει. Η πολυφωνία αυτή σίγουρα δεν αναδεικνύει τον ηγήτορα, ούτε εγγυάται το καλό αποτέλεσμα. Εκτός και αν ο εμπνευστής και οργανωτής της πρωτοβουλίας στο πίσω μέρος του μυαλού του έχει φυλάξει για το εαυτό του το ρόλο αυτό.

Ποιος δε θα πανηγύριζε αν ο Αντώνης Καράτζης ή και άλλοι θα ηγείτο με ξεκάθαρο και δηλωμένο τρόπο αυτής της προσπάθειας; Θα ήταν η καλύτερη και η πιο σωστή λύση.

Με αυτές τις πρώτες σκέψεις πιστεύουμε ότι έφτασε στον ΟΦΗ η ώρα των καθαρών οικονομικών λύσεων. Ο κόσμος της ομάδας βαρέθηκε και κουράστηκε με τις υποσχέσεις και τις μεσοβέζικες λύσεις. Η πολυμετοχικότητα, η πολυφωνία, οι αγκιστρώσεις σε παλαιού τύπου αντιλήψεις για τον επαγγελματικό αθλητισμό και η ανάμειξη του ερασιτέχνη με ερασιτεχνικά, συναισθηματικά, φιλικά ή άλλα επιζήμια κριτήρια για μια σωστή εκ θεμελίων οργάνωση μιας ΠΑΕ είναι σίγουρα μια κακή συνταγή. Άλλωστε μέχρι σήμερα όλα αυτά έφεραν την καταστροφή, με τους εδώ διοικούντες τα τελευταία χρόνια να διαχειρίζονται ιλιγγιώδη χρηματικά ποσά χωρίς σύνεση και κυρίως ικανότητα. Για να μη θυμηθούμε και τους γλαφυρούς επενδυτές από το πουθενά, τις εγγυητικές-μαϊμού επιστολές, τους Φαγαδάκηδες, τους Άραβες ή και λίαν προσφάτως τους Ιταλούς.

Δεν αμφισβητούμε την καλή πρόθεση ανθρώπων να βοηθήσουν τον ΟΦΗ. Άλλωστε πρόκειται για σημαίνοντα πρόσωπα του τόπου. Όμως τα παραπάνω ερωτηματικά παραμένουν. Δεν είναι λύση η διοίκηση μέσω επιτροπών ή μέσω εκπονητών. Αυτές ελλοχεύουν προσωπικές φιλοδοξίες, κλειστά κλαμπ μέσα και έξω από τον ερασιτέχνη ή ακόμα και ακόμα πιο έξω επαγγελματικά συμφέροντα που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τον ΟΦΗ ως όχημα για να πραγματοποιήσουν τους στόχους που ήδη έχουν βάλει.

Όχι λοιπόν μεσοβέζικες λύσεις βγαλμένες από το παρελθόν με γνωστή εκ των προτέρων την αποτυχία για κάτι μεγάλο.

Καθαρή λύση λοιπόν εδώ και τώρα. Με προτάσεις που θα κατατεθούν στη Γενική Συνέλευση του Ερασιτέχνη ΟΦΗ με όλα τα εχέγγυα. Όμως πρώτα αυτός (ο Ερασιτέχνης) πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να αναζητήσει επισήμως ενδιαφερόμενους να αναλάβουν ένα σωματείο καθαρό από τα βάρη του παρελθόντος, οικονομικά και διοικητικά! Και να είστε σίγουροι ότι τότε και μόνο θα φανεί σοβαρός επενδυτής. Και θα φανεί!

Τι χρειάζεται

1) Τελική απόφαση για την κατηγορία που θα παίξει ο ΟΦΗ (μόνη λύση η Γ' Εθνική).

2) Άνοιγμα των μελών του Ερασιτέχνη ΟΦΗ. Χιλιάδες φίλοι του ΟΦΗ να γραφτούν ως μέλη και να μη λειτουργεί ο Ερασιτέχνης ως κλειστό κλαμπ 150-200 ατόμων, με ό,τι αυτό τα τελευταία χρόνια συνεπάγεται.

3) Εκλογές και εκλογή ενός νέου συμβουλίου, που θα διοικήσει τον Ερασιτέχνη ΟΦΗ με την είσοδο και νέων ανθρώπων που θα εγγυώνται την παρουσία ενός εχεγγύου επενδυτή ή ομάδας ανθρώπων που πραγματικά θέλει να βοηθήσει. Που θα μπορεί να αναλάβει βαριές ευθύνες και υποχρεώσεις έναντι των φιλάθλων του ΟΦΗ.

4) Έτσι διασφαλίζεται μια υπεύθυνη λύση κυρίως για τους επενδυτές που θα γνωρίζει ότι θα έχει τη στήριξη του ερασιτέχνη και δε θα είναι μετέωρος όταν η ομάδα με το καλό από ερασιτεχνική θα πρέπει να γίνει νέα ΠΑΕ.

5) Ο ΟΦΗ θα ήταν ευχή να πάει σε χέρια ενός ανθρώπου. Ενός επενδυτή που αποδεδειγμένα και να έχει χρήματα και να θέλει να διοικήσει το σύλλογο. Οι συλλογικές αποφάσεις σε τέτοιο ευαίσθητο χώρο είναι και χρονοβόρες και αντικρουόμενες. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να συμβούν όλα από τα παραπάνω.

Επιτροπές και παραεπιτροπές με πολλές απόψεις και θέσεις έχουν αποδειχθεί ότι μόνο κακό αποτέλεσμα φέρνουν. Και κυρίως οι ερασιτεχνικές πρωτοβουλίες του τύπου «παίρνω μερικά τηλέφωνα και ξεσηκώνω κάποιους να συμμετέχουν έτσι με το "λόγω τιμής", εκμεταλλευόμενος την αγάπη τους για την ομάδα, προκειμένου να με πλαισιώσουν για να προσποριστώ ίδια οφέλη».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News