Απόψεις

Πολιτικές φλυαρίες και νομικές παραδοξότητες

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε συμφωνία με τους εταίρους-δανειστές. Τουλάχιστον ο ηγετικός πυρήνας γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα. Ο τελευταίος γνωρίζει πολύ καλά ότι ενδεχόμενη διάρρηξη των σχέσεών μας με την Ευρώπη θα σημάνει καταστροφή για τη χώρα. Και εκείνου το όνομα θα προστεθεί πάνω-πάνω στον κατάλογο των υπευθύνων των μεγάλων εθνικών καταστροφών. Και κανενός άλλου.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Είναι βέβαιο ότι έχουν καταλήξει στα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να παρθούν. Ποιοι ουσιαστικά φορολογικοί συντελεστές θα αυξηθούν. Και ποιες έκτακτες εισφορές θα επιβληθούν. Δεν υπάρχει, νομίζω, πρόβλημα με την ενδεχόμενη αξίωση των εταίρων-δανειστών για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Δε θα επιμείνουν. Ενώ πρέπει να επιμείνουν ως προς τα μηδενικά ελλείμματα στα ταμεία των επικουρικών συντάξεων. Με τη λογική ότι οι επικουρικές συντάξεις ήταν πάντοτε θέμα εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών. Αποκλειστικά. Και ποτέ του δημόσιου κορβανά.

Έτσι, δεν κατανοώ καθόλου τις πολιτικές φλυαρίες για πρόωρες εκλογές ή και δημοψηφίσματα. Η κυβέρνηση έχει εντολή διακυβέρνησης για μια τετραετία. Και είναι επικίνδυνο οποιοδήποτε δημοψήφισμα με οποιοδήποτε ερώτημα που επιτρέπεται από το Σύνταγμα.

Έτσι δεν κατανοώ, πάλι, καθόλου τις φλυαρίες ότι δήθεν η απόφαση του Γιούρογκρουπ της 20ής Φεβρουαρίου δεν είναι συμφωνία αλλά απλή ανακοίνωση. Η σύγχυση επιτείνεται και από άλλες αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών. Πότε ότι η απόφαση εκείνη ήτανε νίκη της Ελλάδος και πότε η ίδια απόφαση είναι δεκτική δημιουργικής ασάφειας.

Να το ξέρουν, επιτέλους. Βλάπτουν την κυβέρνηση. Αυτό τους αφορά. Βλάπτουν όμως και τη χώρα. Αυτό μας αφορά όλους.

Σχόλια