Απόψεις

Ας χαλαρώσουμε!

Εδώ και καιρό είχα καταλήξει σε μια εκτίμηση. Στο τέλος θα τα βρούμε! Το έχω γράψει μάλιστα πολλές φορές. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην τα βρούμε. Δε μας συνέφερε. Ούτε υλικά, ούτε πολιτικά. Δεν τους συμφέρει. Κυρίως υλικά. Όχι γιατί είμαστε φυσικά ο πιο σπουδαίος λαός. Όχι γιατί εμείς είμαστε το κέντρο της γης. Αλλά είμαστε ένας παίχτης στα γεωπολιτικά. Που δεν μπορούν να τον αγνοήσουν.  

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Τις τελευταίες μέρες είχα προβεί σε μια εκτίμηση ότι στις πρώτες κιόλας ημέρες της βδομάδας θα καταλήξουμε στα βασικά σημεία της συμφωνίας. Δεν έπεσα έξω. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεχόμουνα ή αποδεχόμουνα ή υιοθετούσα τα διάφορα non papers.

Ειδικά το προχθεσινό. Που απέστειλε χωρίς προσχήματα το Μαξίμου. Την ίδια ώρα που ο Δραγασάκης και ο Τσακαλώτος μιλούσαν με τον Ντράγκι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Κάποιοι θέλησαν να μου το δικαιολογήσουν. Αυτό το αλλόκοτο non paper ήταν μέσο εκβίασης συμφωνίας με τους δανειστές-εταίρους. Προφανώς δεν ξέρουν καλά τους Ευρωπαίους. Αυτό το non paper μπορούσε να τινάξει τα πάντα στον αέρα.

Μένουν αρκετά ακόμα για να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Τι πρέπει να προσέξει η ελληνική πλευρά; Να μην επιχειρήσει να διαβάζει τις συμφωνίες καταπώς το θέλει. Ή, κυρίως, καταπώς το θέλει η κάθε τάση και συνιστώσα.

Ας χαλαρώσουμε! Όχι για πολύ. Και όχι χωρίς κανόνες. Ένα να ξέρουμε εμείς εδώ στην Ελλάδα. Ότι ό,τι κάνουμε, ό,τι λέμε, οι ξένοι το βλέπουν και το ακούνε.

Σχόλια