default-image

Κοντά σε συμφωνία!

Απόψεις
Κοντά σε συμφωνία!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νομίζω ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία. Είναι θέμα ολίγων ημερών. Αν φυσικά είναι σωστές οι πληροφορίες μου και οι εκτιμήσεις μου. Να το εξηγήσω με πολύ απλά λόγια.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Ο Γιάννης Βαρουφάκης δεν αντικαταστάθηκε χωρίς αιτία. Είχε εισηγηθεί και είχε ακολουθήσει μια λάθος στρατηγική. Ήταν ολοφάνερα τα στάδιά της. Στο πρώτο στάδιο επιδίωκε μια ενδιάμεση συμφωνία. Για να μπορέσει να εισπράξει η χώρα τη μεγάλη δόση των 7,5 δισ. ευρώ. Ικανή δόση για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ρευστότητας της οικονομίας. Και ακολούθως να μπορέσει να διαπραγματευτεί με αρκετή άνεση και από θέση ισχύος την οριστική συμφωνία με τους δανειστές-εταίρους. Έτσι το είχε σχεδιάσει. Η τακτική του έγινε εύκολα αντιληπτή από τους συνομιλητές του. Γι' αυτό και εκείνοι έγιναν πιο επιθετικοί στις διαπραγματεύσεις.

Στο Eurogroup στη Riga της Λετονίας το ποτήρι των εταίρων μας ξεχείλισε. Και τον αποδοκίμασαν. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή από τον πρωθυπουργό. Κάθε μέρα παραμονής του Γιάννη Βαρουφάκη στη διαπραγματευτική ομάδα χάναμε και κάτι. Ενδεχομένως τα χάναμε όλα.

Με την επιλογή του Θρασύβουλου Τσακαλώτου στην κεφαλή της διαπραγμάτευσης έχουμε πλήρη ανατροπή της στρατηγικής. Όχι ενδιάμεση συμφωνία. Οριστική συμφωνία το συντομότερο δυνατό. Όποιες παραχωρήσεις έχουμε να κάνουμε ως χώρα, να τις ανακοινώσουμε στους δανειστές-εταίρους από την αρχή. Αυτό θα ανατρέψει και το όποιο δυσμενές κλίμα επικρατεί σε βάρος της Ελλάδος. Κάποιες ξένες πρωτεύουσες ισχυρίζονται ότι αιφνιδιάζονται. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Το έδαφος έχει προετοιμαστεί.

Αν δε στραβώσει από αδέξιους χειρισμούς ορισμένων, τότε ο Γολγοθάς της Ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στην αρχή του τέλους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News