Απόψεις

Κοινές μονάδες επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων επί Ρωσικού εδάφους

Ποιος θα καρπωθεί άραγε την υπεραξία των ελληνικών εξαγωγών; Από την περασμένη εβδομάδα, έχουν αρχίσει να περνούν σταδιακά από το κόσκινο των Ρώσων ελεγκτών, οι 14 εγχώριες επιχειρήσεις παραγωγής προϊόντων ζωικής προέλευσης, που εκδήλωσαν πρόθεση να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις να εξάγουν στην Ρωσική αγορά, όταν αρθεί το εμπάργκο συγκεκριμένα επιθεωρούν ολόκληρη την παραγωγική διαδικασία και τις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων που επισκέπτονται, βλέπουν κατά πόσο αυτές είναι προσαρμοσμένες με την νομοθεσία της Ρωσίας.

Του Νίκου Δασκαλάκη *

Η Μόσχα προωθεί την άρση των περιορισμών (εμπάργκο) μόνο έναντι μικτών εταιρειών και όχι χωρών συνολικά. Η πρόταση για τη δημιουργία μικτών εταιρειών επί Ρωσικού εδάφους οι οποίες, αφού θα παραλαμβάνουν την εισαγόμενη πρώτη ύλη (π.χ. κηπευτικά) στην συνέχεια θα την επεξεργάζονται μεταποιούν και θα διαθέτουν οι ίδιες το τελικό προϊόν στα δίκτυα χοντρικής λιανικής. Φαίνεται ότι οι πολυπόθητη υπόθεση της άρσης του εμπάργκο απέναντι στη χώρα μας, καθώς και άλλες χώρες αντιμετωπίζεται από την Μόσχα ως ευκαιρία να βάλει "χέρι" στην προστιθέμενη αξία από την πώληση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία ελέγχοντας παράλληλα πλήρως την εσωτερική αγορά τροφίμων.

Η όποια επίκληση του ΠΟΕ (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου) αποτελεί ουσιαστικά πρόσχημα. Μέσω της πρότασης αυτής η Ρωσία θέλει να καρπωθεί η ίδια την υπεραξία των ελληνικών εξαγωγών. Η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί θετική προοπτική για την ελληνική γεωργία και η όποια υιοθέτηση ανάλογης πρότασης συνεργασίας δεν πρέπει να εξετάζεται.    

* Ο κ. Νίκος Δασκαλάκης είναι εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα Πρωτογενή Τομέα στην Π.Ε. Λασιθίου.

Σχόλια