Απόψεις

Γιατί φεύγουν οι νέοι επιστήμονες;

Τα συμπεράσματα της έρευνας, που δημοσιεύεται σε διπλανές σελίδες, είναι εντυπωσιακά. Εκατό χιλιάδες νέοι επιστήμονες εγκατέλειψαν τη χώρα για να βρουν κάπου αλλού μια καλύτερη τύχη. Επιστήμονες απ' όλους τους επιστημονικούς κλάδους. Επιστήμονες απ' όλες τις περιοχές της χώρας. Επιστήμονες από οικογένειες που ανήκουν σε διαφορετικούς εισοδηματικούς χώρους.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Είναι εύκολη μια πρώτη ερμηνεία. Τι μας έχει συμβεί τα τελευταία πέντε χρόνια; Μα, το μνημόνιο. Κάπως έτσι, όμως, ξεφεύγουμε από το πρόβλημα. Το παρακάμπτουμε.

Να γίνω πιο σαφής. Αναμφισβήτητα η ύφεση που μας στέρησε το 1/4 του εθνικού εισοδήματος έχει παίξει το ρόλο της. Αυτό θα ήτανε μια εύκολη απάντηση και ταυτόχρονα λειψή. Και παραπλανητική.  

Να το εξηγήσω. Η φυγή των νέων και ειδικά των νέων επιστημόνων προς το εξωτερικό δεν είναι ένα εντελώς πρόσφατο φαινόμενο. Είναι βαθιές οι ρίζες. Και δεν τολμάμε να τις ιχνηλατήσουμε και να τις αναδείξουμε.

Τις τελευταίες δεκαετίες μετατραπήκαμε από μια χώρα με ανοιχτούς ορίζοντες σε μια κοινωνία κλειδαμπαρωμένη. Οργανωτικά, πολιτικά και ιδεολογικά.

Δεν είμαστε πια ανοιχτή κοινωνία. Και τα κύρια αίτια είναι δύο. Πρώτον, η παιδεία μας. Η παροχή του κοινωνικού προϊόντος της παιδείας έχει καταντήσει πανάκριβη. Στην ουσία της. Δεν είναι εύκολη η πρόσβαση των φτωχών και των αδικημένων στα αγαθά της παιδείας υψηλότερων βαθμίδων. Μα, εκεί παίζεται το παιχνίδι της ισότητας ή αντίστοιχα της ανισότητας.

Υπάρχει και μια δεύτερη αιτία. Και αυτή εντοπίζεται στο πολιτικό σύστημα. Που δεν ανανεώνεται. Ή η ανανέωση είναι σχεδόν γραφική και περιθωριακή. Τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα. Από τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης μέχρι σήμερα.

Γι' αυτά και άλλα η νεολαία ασφυκτιά.

Σχόλια