Απόψεις

Η γοητεία των αμφιθεάτρων και το Σύνταγμα

Μετά τα προχθεσινά, δεν καταλαβαίνω τα χθεσινά. Είχαμε απαλλαχτεί από τα νάζια του Γιάνη Βαρουφάκη. Δυστυχώς, μας μείνανε οι κόνξες και τα ιδεολογικά κακαρίσματα κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Φαίνεται πως διάβασαν τελικά το Σύνταγμα. Και κατανόησαν πως δε θα πάμε εύκολα σε εκλογές, οπόταν εκείνοι αυθαίρετα το θελήσουν. Είναι βέβαιο, εκατό τοις εκατό, πως για να «εκβιάσουν» εκλογές θα πρέπει πρώτα να παραιτηθούν. Και μετά θα δοθούν από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας 3 διερευνητικές εντολές. Και στο τέλος-τέλος θα εμφανιστεί μία υπηρεσιακή κυβέρνηση που αυτή θα διεξάγει τις εκλογές. Άρα, ας αφήσουν τα παιχνίδια με τις εκλογές. Δε συνιστούν απειλή για κανένα.

Ούτε την απειλή περί δημοψηφίσματος έχουν κατανοήσει πλήρως. Αν επιχειρήσουν να θέσουν την ενδεχόμενη συμφωνία με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ ως αντικείμενο δημοψηφίσματος, δε θα το μπορέσουν. Δε θα το πετύχουν.

Οι Ευρωπαίοι δε θα δεχθούν να ολοκληρώσουν, να υπογράψουν συμφωνία υπό την αίρεση της έγκρισής της με δημοψήφισμα.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο ανατρέπει τις καθιερωμένες διαδικασίες λήψεων αποφάσεων στην Ευρώπη.

Να θέσουν ως αντικείμενο του δημοψηφίσματος το ενδεχόμενο κατάληξης της διαπραγμάτευσης σε αποτυχία; Δηλαδή θα ζητήσουν από τον ελληνικό λαό να εγκρίνει την αποτυχία τους; Και τη δική μας ολική καταστροφή; Θεός φυλάξοι!

Όλα αυτά δεν έχουν κανένα νόημα. Ασεβούν προς το Σύνταγμα. Απαγορεύει τα δημοψηφίσματα σε δημοσιονομικά ζητήματα. Εκτός αν τολμήσουν να θέσουν το ερώτημα: Ευρώ ή δραχμή;

Εθελοτυφλούν μπροστά στην καταστροφή. Και αποδεικνύουν ότι δεν έχουν ξεπεράσει τις παλιές συμπεριφορές τους, το λόγο τους, τους διαξιφισμούς και το χαριτωμένο μπάχαλο των φοιτητικών αμφιθεάτρων.

Που, όσο υπήρχαν, ήσαν γοητευτικά.

Σχόλια