Απόψεις

Ανώμαλες πλην αναγκαίες προσγειώσεις

Οι δήμαρχοι αντιδρούν. Και άλλοι. Από ολόκληρο το δημόσιο τομέα. Η κυβέρνηση "μαζεύει" τα αποθεματικά. Ακόμα και από τα νοσοκομεία. Υπάρχει κραυγαλέο πρόβλημα ρευστότητας. Και πρέπει να το αντιμετωπίσει.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Κάπως, πιο παλιά, η σημερινή κυβέρνηση και τότε αντιπολίτευση ξιφουλκούσε σε βάρος των κομμάτων της τότε κυβέρνησης και σήμερα αντιπολίτευσης γιατί, και αυτά, μάζευαν και τρυγούσαν από τα αποθεματικά των ταμείων. Και τι δεν τους έλεγε. Πινοσέτ και γερμανοτσολιάδες. Έτσι ένα πολύ μικρό κόμμα απέκτησε ένα από τα μεγαλύτερα ακροατήρια.  

Δεν ξέρω αν σωστά αντιδρούν οι δήμαρχοι. Στο κάτω-κάτω αν χάσει η παρούσα κυβέρνηση το ζήτημα της ρευστότητας, τότε η καταστροφή θα είναι για όλους μας. Κοντά σε αυτό το γιουρούσι της ληστρικής αφαίμαξης των αποθεματικών των δημόσιων φορέων επανέκαμψαν και οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Δηλαδή ψηφίζονται νόμοι χωρίς να περνάνε από τη διαδικασία της Βουλής. Έχουμε κιόλας τα δύο πρώτα κρούσματα.

Το δεύτερο είναι πιο οχληρό και πιο οδυνηρό. Το περιγράψαμε στις τρεις πρώτες παραγράφους. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση μαζεύει τα αποθεματικά. Και τι δεν έχει πει στο παρελθόν; Είχε εγκαλέσει και τον τότε πρόεδρο Δημοκρατίας. Είχε χρησιμοποιήσει και τους χαρακτηρισμούς του φασισμού. Έχουν δημοσιευθεί δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου σε μικρότερο χρονικό διάστημα από όσο είχαν εκμεταλλευτεί οι προηγούμενοι.

Η άποψή μου είναι λίγο κυνική. Αν αυτό έπρεπε να γίνει για το δημόσιο συμφέρον, καλώς έγινε. Γιατί ξέρω πως στο κάτω-κάτω δεν παραβιάζεται ο αυθεντικός χαρακτήρας της νομοθετικής εξουσίας. Για να έχουν ισχύ οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου πρέπει να κυρωθούν από τη Βουλή. Και μάλιστα σε συγκεκριμένη προθεσμία.

Σχόλια