Απόψεις

Μια "δική μας" επιτυχία!

Η επιτυχία είναι όντως μεγάλη! Το περιοδικό "Nature" δεν είναι τυχαίο. Θεωρείται ως το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο τεύχος που κυκλοφορεί σήμερα περιλαμβάνεται μια μεγάλη επιστημονική επιτυχία και νίκη στη μάχη κατά των γηρατειών και βασικών ασθενειών των γηρατειών.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Δεν πρόκειται να αναλύσω αυτή τη μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη. Κάποιες επόμενες σελίδες έχουν αυτό το καθήκον. Πάντως, η ανακάλυψη αυτή διευρύνει και πολλαπλασιάζει τις ελπίδες για την αντιμετώπιση των ασθενειών Parkinson και Alzheimer.

Η επιτυχία είναι «δική μας». Την οφείλουμε σε Έλληνες επιστήμονες. Που δουλεύουν εδώ στην Ελλάδα. Στο νησί μας. Στο Ηράκλειο. Στο Ι.Τ.Ε.! Στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας!

Δεν είναι η πρώτη φορά. Το Ι.Τ.Ε. πρωταγωνιστεί. Ανήκει στην πρώτη σειρά των ερευνητικών κέντρων στην Ευρώπη. Είναι το πρώτο στην Ελλάδα. Δεν το συντηρεί ο υπουργός Οικονομικών. Οι ερευνητές του διεκδικούν προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο.

Το 85% στο σύνολο του ετήσιου προϋπολογισμού του Ι.Τ.Ε. προέρχεται από τέτοια προγράμματα. Που δεν τους τα χαρίζει κανένας. Οι διαδικασίες είναι ανοιχτές για όλα τα ερευνητικά ιδρύματα της Ευρώπης. Μερικές εκατοντάδες. Οι διαδικασίες είναι ανταγωνιστικές. Και αυτός που τα κατακτά το πετυχαίνει έχοντας εκπληρώσει όλα τα κριτήρια στον ανώτατο βαθμό.

Το Ι.Τ.Ε. αποτελεί υπόδειγμα. Γιατί στήθηκε πάνω σε σωστό θεσμικό πλαίσιο. Και γιατί στελεχώθηκε πολύ νωρίς από ανθρώπους με ταλέντο, κοπιαστική εργασία και όραμα.

Σχόλια