Απόψεις

Δεν προχωράει τίποτα, δε διαπραγματευόμαστε

Χθες ο πρωθυπουργός ήταν διαφορετικός. Είχαν προηγηθεί μπαράζ δηλώσεων από αξιωματούχους. Και αρνητικές ατάκες και αναλύσεις από πολλούς ξένους δημοσιογράφους.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Δεν ήταν σαφές ποιος ήταν ο στόχος των δηλώσεών του. Οι ξένοι ηγέτες; Ή η ελληνική κοινή γνώμη;

Και τι επεδίωκε; Να τους μεταπείσει; Ή να κρατήσει με το μέρος του τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού;

Τις επόμενες μέρες θα φανεί ποιος ήταν ο στόχος του. Και θα αποδειχθεί τι πραγματικά επεδίωκε ή και πέτυχε. Προσωπικά θεωρώ ότι αυτό που έβγαινε πάνω από την επιφάνεια της συνολικής κυβερνητικής συμπεριφοράς είναι η έλλειψη στρατηγικής. Και ένα βαθύ βύθισμα σε μια απέραντη πολιτική και πρακτική σύγχυση.

Όλα αυτά αποδεικνύονται και από ένα μόνο γεγονός. Στις 20 Φεβρουαρίου 2015 και στο πλαίσιο των αποφάσεων του Γιούρογκρουπ η κυβέρνηση υπέγραψε μια συμφωνία. Με πεντακάθαρους όλους τους όρους. Έστω και αν τελικά αυτή τη συμφωνία δεν την έφερε στη Βουλή. Και από τότε και μέχρι σήμερα και μόνο μερικές φορές κάποιοι από την κυβέρνηση ψελλίζουν τη συμφωνία ως σημείο αναφοράς. Τα ξανασυμφώνησαν στο Γιούρογκρουπ της 9ης Μαρτίου 2015. Και τα επανέλαβαν στις συναντήσεις των οκτώ ηγετών και ανώτατων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Τώρα; Δεν προχωράει τίποτε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας συμβούλευσε δημόσια να μην επιδιώκουμε μυστικές διαβουλεύσεις με τους εταίρους.

Και εμείς; "Λιαζόμαστε" στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Ομόνοια. Μαζί με το τσουνάμι των δυστυχών πλην παράνομων μεταναστών. Καταντήσαμε παιχνιδάκι στα χέρια των πιο σκληρών δουλεμπόρων.

Θα το καταλάβουμε;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια