Απόψεις

Η αξιοπρέπεια... θέλει σωτηρία

Πώς γίνεται κάθε φορά που πλησιάζει μια μεγάλη γιορτή, η Ελλάδα να βρίσκεται μια ανάσα από την καταστροφή; Μάλλον, όλα στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν απαξιωθεί. Οι Έλληνες πλέον έχουμε συνηθίσει αυτή την κατάσταση, μιας και μάθαμε να ζούμε κάνοντας σχέδια εβδομάδας. Κανείς δεν ξέρει τι θα συναντήσει πλέον σε αυτή τη χώρα και αυτό από μόνο του είναι τραγικό. Δεν πάει άλλο, βρε παιδιά, με αυτή την ανασφάλεια, και αυτό επιτέλους πρέπει να το καταλάβουν οι κυβερνώντες.

Του Μάνου Δασκαλάκη

Η κοινωνία στην Ελλάδα έχει αλλάξει ριζικά. Αν κανείς περπατήσει στους δρόμους της πόλης θα διαπιστώσει ότι η μοναξιά είναι έκδηλη στα πρόσωπα των πολιτών της, ακόμα κι αν πρόκειται για μια ολόκληρη παρέα που θέλει να διασκεδάσει. Ναι, τελικά η αποξένωση είναι αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης που έχει εγκατασταθεί για τα καλά στην ελληνική πραγματικότητα. Δεν αντέχεται άλλο αυτή η κατάσταση και αυτό είναι ίσως η πιο τραγική συνέπεια αυτής της οικονομικής κρίσης, που έχει μετατραπεί πλέον σε τεστ κοινωνικής αντοχής.

Η Ευρώπη στέλνει μηνύματα, η Ελλάδα θέτει κόκκινες γραμμές και κάπου εκεί στη μέση οι Έλληνες πολίτες νιώθουν τον κοινωνικό βιασμό να συνεχίζεται, χωρίς να μπορούν να κάνουν το παραμικρό. Η ρευστότητα, η υποβάθμιση των διεθνών οίκων, η πολιτική αντιπαράθεση, οι τράπεζες και όλα αυτά τα οποία καθημερινά πλέον είναι στις πρώτες γραμμές των ειδήσεων προκαλούν αηδία. Δεν ξέρω αν αυτή η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση, αυτό όμως που ξέρω με σιγουριά είναι ότι η ελληνική κοινωνία, από τη χαμηλότερη στην υψηλότερη βαθμίδα, δεν μπορεί να αντέξει άλλο αυτή την ανασφάλεια, που σε κάνει να θες να την κάνεις το γρηγορότερο δυνατόν από αυτό τον τόπο. Ακόμα και τα πάθη του Χριστού έφεραν την Ανάσταση την 7η μέρα. Άραγε, η ανάσταση του έθνους θα γίνει πράξη; Όλοι όσοι πέρασαν πάντως από το Μαξίμου τα τελευταία χρόνια αυτό λένε στον ελληνικό λαό.

Πολλά λοιπόν τα ανοικτά ραντεβού για την ελληνική οικονομία, όμως και αυτός ο λαός έχει αντοχές και αυτές οι αντοχές πλέον έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Δε θα προτείνω εγώ τι πρέπει να γίνει, όμως ας σταματήσει αυτό το παιχνίδι της γάτας και του ποντικού, και ας μπουν οι βάσεις για να φρενάρει αυτή η κατηφόρα που έχει πάρει η χώρα, η οποία χλευάζεται από παντού και από όλους. «Άραγε υπάρχει γυρισμός;» είναι το ερώτημα που απασχολεί τους Έλληνες, που δεν αρκούνται πλέον στην αξιοπρέπεια, καθώς πλέον επιζητούν και τη σωτηρία...

Σχόλια