default-image

Επιπολαιότητες και γραφικότητες

Απόψεις
Επιπολαιότητες και γραφικότητες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν είμαι βέβαιος για τη χρησιμότητα των δημοσιευμάτων του ξένου Τύπου για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ούτε για το παράλληλο ενδεχόμενο της πτώχευσης της χώρας μας. Αυτά δεν πρόκειται να συμβούν. Τελεία και παύλα.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Από την άλλη, δεν κατανοώ εκείνα τα στελέχη της κυβέρνησης που φλερτάρουν, είτε με επιπόλαιες κουβέντες πάνω από το τραπέζι ή με έρπουσες κινήσεις κάτω από το τραπέζι, με το ιδεολόγημα επιστροφής στη δραχμή.  

Σε κανέναν δεν έδωσε ο ελληνικός λαός εντολή για ρήξη με την Ευρώπη. Αυτό αποδεικνύεται και από τις δημοσκοπήσεις, που οι ίδιοι επικαλούνται. Ο ελληνικός λαός έδωσε στο ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα εντολή να κυβερνήσουν τη χώρα. Και, μάλιστα, με στενή και περιορισμένη, όσο ποτέ, πλειοψηφία. Και με κριτήριο την αποτελεσματική διαχείριση αυτής της εξουσίας.

Όλα τα άλλα δεν ανήκουν στο χώρο της Πολιτικής, όπως την κατανοούμε στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες. Ο ελληνικός λαός δεν εξουσιοδότησε κανέναν για να παίξουμε στα γεωπολιτικά και ιμπεριαλιστικά παιχνίδια του Πούτιν. Που δεν αποτελεί, άλλωστε, υπόδειγμα δημοκρατικού ηγέτη. Ούτε να εξυπηρετήσουμε τον οικονομικό επεκτατισμό της Κίνας. Που δρα ως η πιο καπιταλιστική χώρα, με ανύπαρκτο το κοινωνικό κράτος πρόνοιας.

Μας ενδιαφέρει η βελτίωση των οικονομικών σχέσεών μας με τη Ρωσία. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μας με αυτήν ανήκει στα πιο τερατώδη. Μας ενδιαφέρει η συμμετοχή της Κίνας στις συνδυασμένες μεταφορές προς την Ευρώπη διαμέσου της Ελλάδας. Για δικό μας, οπωσδήποτε, όφελος.

Αλλά, προς Θεού! Δεν μπορούμε να παίξουμε τη μια μεγάλη χώρα εναντίον της άλλης. Ούτε να συνδιαμορφώσουμε εμείς συνθήκες ιστορικού εκβιασμού.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News