Απόψεις

Η αθώα... "περιστερά"

Με μοναδικά όπλα την κοινή λογική και ένα καλό μνημονικό, δεν είναι δύσκολο να καταλήξει κανείς σε συμπεράσματα για το πολιτικό γίγνεσθαι αυτού εδώ του τόπου, που αποτελεί δίχως άλλο μια φρικαλέα τερατογένεση της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας. Η δυσοσμία βέβαια είναι έντονη απ' όποια οπτική κι αν αποφασίσει κανείς να εξετάσει το ζήτημα. Η προαναγγελία εξεταστικής για παράδειγμα.

Της Κατερίνας Σαλαπάτα

Ποιος αφελής μπορεί να πιστεύει ότι αυτό μπορεί να αποτελεί είδηση πλέον; Ουδείς. Το ίδιο είχαν κάνει και όλοι οι υπόλοιποι πρωθυπουργοί προ Τσίπρα. Ο Σαμαράς, δε, είχε ζητήσει ειδικό δικαστήριο. Αυτή τη φορά όμως η "είδηση" ήταν το εξόφθαλμο γεγονός, ότι Τσίπρας και Καμμένος επέλεξαν από κοινού (το ένα χέρι νίβει τ' άλλο) να αφήσουν εκτός "κάδρου" εξεταστικής τον Κώστα Καραμανλή.

Κι αν ο "έρωτας" του Καμμένου για τον Καραμανλή είναι γνωστός τοις πάσι, τότε ήρθε και η σειρά του Τσίπρα να εκτεθεί ανεπανόρθωτα, αφού με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο οι "υπόγειες" επαφές με τον Καραμανλή αποδεικνύονται ως γεγονός. Μέχρι εκεί βέβαια δεν προκύπτει κάτι μεμπτό.

Το ότι ο πρωθυπουργός όμως διατηρεί κρυφούς δεσμούς με τον άνθρωπο ο οποίος αποτελεί για πολλούς τη βασική αιτία εκτόξευσης του χρέους, το οποίο μετέπειτα οδήγησε στο μνημόνιο, αυτό δε μας ενοχλεί καθόλου; Τόσο πολύ έχουμε βυθιστεί πια στη "νιρβάνα" της αξιοπρέπειας και δε βλέπουμε τι γίνεται μέσα στα μούτρα μας; Σχεδόν, τόσο απροκάλυπτα; Αυτό δεν ενοχλεί άραγε καθόλου τη λαφαζανοπτέρυγα; Πώς ακόμη δε διαρρηγνύει - μαινόμενη - τα ιμάτιά της; Τακτική... "τουμπεκί ψιλοκομμένο";

Αφού λοιπόν ο Τσίπρας τα "έκανε πλακάκια" με τον Καμμένο, τα πράγματα από 'κει κι έπειτα μπήκαν σε μια φυσιολογική ροή... Πρώτα έγινε πρόεδρος της Δημοκρατίας ο στενότερος συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού και τώρα ο πρωθυπουργός αποφασίζει να δώσει "άφεση αμαρτιών" στον Καραμανλή για το μνημόνιο. Μόνο που ο Τσίπρας μπερδεύεται. Πρωθυπουργός εκλεγμένος από το λαό είναι, όχι Πάπας. Αλλά το... πολιτικό "θωρηκτό" που λέγεται Καραμανλής, είναι ένα ισχυρό μέσο για να "διεμβολίσει" (ξανά) το συντηρητικό κομμάτι της κοινωνίας. Και κάπως έτσι η Ν.Δ. θα ακολουθήσει αργά ή γρήγορα την πορεία του ΠΑΣΟΚ. Για να γίνει μετά τι; Ας κάνουν άλλοι τις Πυθίες. Εμείς μένουμε στα προφανή. Στο πραγματικά εμετικό σκηνικό, δηλαδή.

Να δεις που στο τέλος θα κατηγορήσουν τον Παπαδήμο για το μνημόνιο. Δε βαριέσαι...

Τι κι αν ο ίδιος ο λαός έχει κρίνει τις κατά καιρούς πολιτικές που ακολουθηθήκαν σε τρεις διαφορετικές εκλογικές αναμετρήσεις; Βρήκαν πάλι τρόπο να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη μέχρι να αμπαλάρουν με φαντεζί περιτύλιγμα το πακέτο "μνημόνιο 3". Εξεταστικές για το μνημόνιο, σου λένε μετά οι ακόμη πιο γραφικοί και από τη... Σαντορίνη. Μπουχτίσαμε! Έλεος! Σημειωτέον, μιλάμε για τους ίδιους ανθρώπους που λίγο-πολύ έβαλαν ο καθείς το χεράκι του και οδηγηθήκαμε εδώ που φτάσαμε.

Όλοι μαζί είναι συνένοχοι γι' αυτό που σήμερα περνά ο ελληνικός λαός. Άλλος γιατί ψήφιζε χωρίς να έχει γνώση, άλλος γιατί δε βγήκε να πει την αλήθεια στο λαό. Ο καθένας και από τους 300 έχει ένα μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί. Φυσικά σε κάθε κανόνα υπάρχουν και οι φωτεινές εξαιρέσεις, αλλά πού να ψάχνεις τώρα ψύλλους στ' άχυρα! Αλλά ό,τι αξίζει παίρνει κανείς... Καλοί συνένοχοι είμαστε κι εμείς. Τώρα ως έθνος περνάμε τη φάση του απόλυτου στρουθοκαμηλισμού. Α! και της "αξιοπρέπειας"... μην ξεχνιόμαστε. Έγινε και η "αξιοπρέπεια" της μόδας και την κάναμε και σύνθημα...

Σχόλια