default-image

Πολιορκούν για μεταρρυθμίσεις

Απόψεις
Πολιορκούν για μεταρρυθμίσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη στιγμή που οι Έλληνες επεδείκνυαν πρωτοφανή ομοψυχία - για τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον - σε εορτασμό εθνικής επετείου - με μεγάλη συμμετοχή και χωρίς "παρατράγουδα", οι εταίροι μας στην Ε.Ε. και ειδικά οι "άμεσα ενδιαφερόμενοι" της ευρωζώνης έστελναν απανωτά διφορούμενα μηνύματα σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και ειδικά στο ζήτημα της άμεσης εκταμίευσης χρημάτων για τις επείγουσες ανάγκες διακυβέρνησης.

Του Γιώργου Παπαδάκη

Πρωτίστως το EuroWorking Group δεν έλαβε απόφαση για την επιστροφή στην Ελλάδα του 1,2 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και παραπέμπει στο Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF. «Δεν υπάρχει λόγος να επιστραφούν τα χρήματα», ανέφερε απλά ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

"Τεχνοκρατικό" μπλόκο

Εκπρόσωπος του EFSF δήλωσε για το θέμα: «Το EWG είχε μια πρώτη συζήτηση σχετικά με το ποσό των ομολόγων που επέστρεψε το ΤΧΣ στον EFSF στα τέλη Φεβρουαρίου. Υπήρξε συμφωνία ότι νομικά δεν υπήρχε επιπρόσθετο ποσό που επιστράφηκε από το ΤΧΣ στον EFSF. Το EWG θα εξετάσει το πώς να προχωρήσει σε αυτό το θέμα σε εύθετο χρόνο». Η δυσκολία να ληφθεί η απόφαση επιστροφής των χρημάτων στην Ελλάδα αποδίδεται στο γεγονός ότι το ποσό αυτό προοριζόταν εξαρχής για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ακόμη κι αν δεν είχαν επιστραφεί τα χρήματα εκ παραδρομής στον EFSF, η Ελλάδα δε θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών, αλλά θα έπρεπε να παραμείνουν δεσμευμένα στο ΤΧΣ υπέρ των τραπεζών. Το 1,2 δισ. ευρώ καταβλήθηκε στον EFSF από το ΤΧΣ στο πλαίσιο της επιστροφής των 10,9 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Καταβλήθηκαν εκ παραδρομής, καθώς δεν είχαν χρησιμοποιηθεί αντίστοιχα ομόλογα του EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά ρευστό.

Το βράδυ της Τρίτης, Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters ανέφερε ότι η χώρα ξεμένει από ρευστότητα ως τις 20 Απριλίου, καθώς ο δανεισμός από κρατικούς φορείς δεν μπορεί να συνεχιστεί για περισσότερο από λίγες εβδομάδες.

Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρευστότητας, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει μέσα στις επόμενες ημέρες να ολοκληρώσει και να υποβάλει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από το Eurogroup, που θα συνεδριάσει πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα.

"Σωσίβιο" από την ΕΚΤ

Την "ψυχρολουσία", ωστόσο, από τους τεχνοκράτες των Οικονομικών ακολούθησε το "θερμό ντους" από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Μάριο Ντράγκι. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανοίγοντας παρένθεση στο "μαρτύριο της σταγόνας", άνοιξε και την στρόφιγγα του ELA κατά 1,3 δισ. ευρώ επιπλέον για την Ελλάδα.

Με αυτήν την απόφαση της ΕΚΤ το όριο ρευστότητας που μπορούν αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες από τον έκτακτο μηχανισμό του ELA αγγίζει πλέον τα 71 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, το όριο χρηματοδότησης αυξάνεται σε άνω των 71 δισ. ευρώ από 69,8 δισ. ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα. Τραπεζικές πηγές ανέφεραν ότι η αύξηση ήταν αναγκαία για να καλυφθούν οι αυξημένες του ελληνικού Δημοσίου.

"Βλέπει λύση"

Ταυτόχρονα σχεδόν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετέφερε σε δημοσιογράφους τη συνομιλία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Όπως είπε ο κ. Γιούνκερ, ο Αλέξης Τσίπρας τον διαβεβαίωσε για την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να παρουσιάσει τις προτάσεις της σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις έως το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επομένης.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι οι ελληνικές προτάσεις θα εξεταστούν από τις τεχνικές ομάδες και στη συνέχεια, μετά από επίσκεψη αντιπροσωπίας για τη συγκέντρωση στοιχείων στην Αθήνα, «η Κομισιόν και η ΕΚΤ θα τις εξετάσουν πολύ προσεκτικά για να προχωρήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«Ήμουν πολύ απαισιόδοξος τις προηγούμενες εβδομάδες γιατί δεν υπήρχε κανένα βήμα προόδου, αλλά τώρα περάσαμε ευτυχώς σε μια διαδικασία πιο ομαλή», δήλωσε ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταλήξουμε σε ένα αίσιο τέλος για «την αγαπημένη μου Ελλάδα», αλλά και την Ε.Ε.

Αισιόδοξος και ο Τουσκ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι στην 7μερή συνάντηση επετεύχθη ο στόχος που είχε τεθεί για την ανάκτηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και την αποφυγή παρεξηγήσεων.

«Συμφωνήσαμε να επιταχύνουμε την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου και ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε να παρουσιάσει σύντομα μεταρρυθμίσεις», είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την εξεύρεση λύσης.

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ

Θετικός ο Ντάισελμπλουμ βλέπει πρόοδο

Σε ανάλογο κλίμα ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ εκτιμά ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα «σημειώνει πρόοδο εκ νέου», επισήμανε όμως ότι υπάρχουν ακόμη πολλές λεπτομέρειες που χρειάζεται να αποσαφηνιστούν περαιτέρω.

«Μπορώ να πω με συγκρατημένη ικανοποίηση ότι η διαδικασία προχωρά εκ νέου», είπε ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό RTL Ζ.

«Εφόσον έχουμε καταλήξει σε μια συμφωνία, θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε με έκτακτο δανεισμό, μέσα στους επόμενους μήνες», ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα «μπορεί ακόμη να αναχρηματοδοτηθεί η ίδια, ευτυχώς».

Ζητά τη "λίστα"

Ακόμη, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι σχέσεις ανάμεσα στη Γερμανία και στην Ελλάδα θα βελτιωθούν, κάτι που αποτελεί, σύμφωνα με το Βερολίνο, «αναγκαία προϋπόθεση ώστε να γίνουν σοβαρές συζητήσεις» με σκοπό την επίλυση της ελληνικής οικονομικής κρίσης. Ο πρόεδρος της Ευρωομάδας κάλεσε την Ελλάδα να αποστείλει το νέο κατάλογο με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, όπως έχουν ζητήσει οι πιστωτές της Αθήνας, προκειμένου να εκταμιευτεί μια νέα δόση του δανείου της χώρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News