Απόψεις

"Φονιάδες των λαών, Αμερικάνοι"

Ποιος δε θυμάται το σύνθημα αυτό; Δεν υπήρχε διαδήλωση που να μην την διέτρεχε σε όλο το μήκος της. Γεννήθηκε μέσα στην πίκρα, οργή και αγανάκτηση για τη Δικτατορία. Και διατρανώθηκε το καλοκαίρι του 1974. Οι ΗΠΑ έχουν μεγάλη ιστορική ευθύνη για την επιβολή, διατήρηση και υποστήριξη των συνταγματαρχών της χούντας. Οι ΗΠΑ έχουν μεγάλη ιστορική ευθύνη για το διαμελισμό της Κύπρου.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Το σύνθημα αυτό υιοθετήθηκε από την «αριστερά». Και την «αριστερά της αριστεράς», όπως αποκαλούσε το ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του' 70 ο ιδρυτής της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Το σύνθημα αυτό έγινε μόδα. Μετά φυλλορρόησε. Πού και πού ακούγεται. Όπως στην επίσκεψη Κλίντον στην Αθήνα το 1999. Παρά τη δημόσια συγνώμη που ζήτησε από τον ελληνικό λαό. Και κατά τη διάρκεια των νατοϊκών βομβαρδισμών στο Βελιγράδι. Και κατά την επέμβαση στο Ιράκ το Μάρτιο του 2003.

Το σύνθημα αυτό μάλλον δεν το ξανάκουσα. Σε βαθμό και σε ένταση για να καρφωθεί στη μνήμη μου.

Αυτές τις μέρες δε φαίνεται ότι θα το ξανακούσουμε. Μπορεί κάποιοι να το φωνάξουν. Αλλά δε θα γεμίσει τις λεωφόρους και τις πλατείες της χώρας μας. Ίσως, σε κάποια φοιτητικά αμφιθέατρα.

Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση δείχνει ζωηρό ενδιαφέρον για τις επαφές της με τους αξιωματούχους των ΗΠΑ. Τις τονίζει ιδιαίτερα. Και δεν το κάνει για λόγους επικοινωνιακούς. Υπάρχει σοβαρός λόγος.

Οι ΗΠΑ αντιτίθενται με την ευρωπαϊκή οικονομική ορθοδοξία. Δεν θέλουν ανατροπή των ισορροπιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μια κατεστραμμένη οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά Ελλάδα θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή.

Και ο Αλέξης θα αλλάξει. Για το συμφέρον της πατρίδας.

Σχόλια