Απόψεις

Γλέντι μετά την.. παρέλαση (;) Γιατί Όχι…

Δεν καταλαβαίνω γιατί απόρησαν πολλοί με την πρόταση του Πάνου Καμένου και του κάθε Καμένου, που θα έριχνε την εν λόγω ιδέα , για γλέντι με δημοτικά τραγούδια μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης της 25ης Μαρτίου!

του Λευτέρη Κουμαντάκη

Αγαπητοί αναγνώστες, απ' ότι θα έχετε καταλάβει, ένα πράγμα που έχουμε χάσει άρδην σε αυτή την κοινωνία, είναι η συλλογικότητα.. ή αλλιώς το εμείς.. όσο για το θέμα της παράδοσης το αφήνω στην δική σας κρίση!

Θα σας πάω λίγα χρόνια πίσω στις δεκαετίες του 90 και του 80. Άσχημα ήταν τότε που ανα τακτά χρονικά διαστήματα, σε γειτονιές και συνοικίες  του Ηρακλείου πραγματοποιούνταν ''μαζώξεις''  και γλέντια , με χορούς,  τραγούδια ακόμα και παιδαγωγικά δρώμενα για μικρούς και μεγάλους;

Ήταν άσχημα που τρέχαμε όλοι για να προλάβουμε τις προετοιμασίες, κρατώντας μας η μάνα μας από το χεράκι μέχρι την πλατεία της γειτονιάς, προκειμένου να συνεισφέρουμε στη γιορτή που κοντοζυγώνει σε λίγες ημέρες;

Και τι χαρά που θα αποκομίζαμε εκείνη τη μέρα που θα γνωρίζαμε τους νέους μας γείτονες ή ακόμα και αυτούς που μένουν στο παρακάτω στενό, που ποτέ δεν έτυχε να μιλήσουμε ή να πούμε έστω μια καλημέρα!

Όχι σαν τώρα που δεν ξέρουμε ποιος μένει δύο μέτρα από το φράχτη του σπιτιού μας.. στη διπλανή πόρτα!

Και ερωτώ.. γιατί ''μας'' απέκοψαν από αυτή τη θεόσταλτη συνήθεια; Γιατί να αποξενωθούμε μεταξύ μας;

Μήπως τώρα που είναι ''ο καθής με την πάρτη του'' είναι καλύτερα; Σας παραπέμπω στην κατάσταση που έχει περιέλθει η Ελλάδα μας.. οικονομικοκοινωνικοπολιτική!

Όλα αυτά για να σας αποδείξω πως κάθε τέτοιου είδους συναθροίσεις με φόντο τη συλλογικότητα και το δέσιμο μεταξύ μας , δεν πρέπει να καταδικάζονται ως οπισθοδρομικές τάσεις.. αντιθέτως.. θα έπρεπε να είναι υποχρέωση μας και να γλεντήσουμε και να ακούσουμε τα δημοτικά μας τραγούδια(που δεν στα επιβάλλει κάποιος, απλά σαν επιλογή θα ηχούν στα αυτιά μας εκείνη την ημέρα) .. στην τελική εκείνη τη μέρα πρέπει να το γιορτάσουμε.. γιατί;.. μα γιατί ΜΟΝΙΑΣΜΕΝΟΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΑΜΕ !!

Σχόλια