default-image

Περί παραπομπής Ρίχτερ

Απόψεις
Περί παραπομπής Ρίχτερ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν είναι δουλειά μας να σχολιάζουμε τις όποιες αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση οφείλουμε να πούμε δύο πράγματα. Επειδή από το βήμα του neakriti.gr το ζήτημα το αναδείξαμε στην πραγματική του διάσταση.

Ο Γερμανός καθηγητής Χάιντς Ρίχτερ παραπέμπεται σε δίκη με απόφαση της Εισαγγελίας Ρεθύμνου. Η απόφαση δεν προέκυψε αβασάνιστα, ούτε χάριν εντυπωσιασμού.

Ο σχετικά πρόσφατος νόμος για την "πάταξη του ρατσισμού" (αντιρατσιστικός) εμπεριέχει σχετική διάταξη ξεκάθαρη. Οι Έλληνες λειτουργοί της Δικαιοσύνης, μελετώντας το επίμαχο βιβλίο του καθηγητή για τη Μάχη της Κρήτης ("Η κατάκτηση της Κρήτης" είναι ο τίτλος του στα Γερμανικά), διαπίστωσαν ότι παραβιάζει ακριβώς το άρθρο περί "άρνησης εγκλημάτων του ναζισμού".

Σημειωτέον ότι και στο γερμανικό Ομοσπονδιακό Σύνταγμα εμπεριέχεται άρθρο με όμοια διατύπωση. Τώρα, το αν αποδειχθεί ή καταρριφθεί η κατηγορία, αυτό ασφαλώς θα κριθεί ενώπιον του ακροατηρίου. Όμως το ζήτημα δεν είναι εκεί. Η ποινική καταδίκη του καθηγητή Ρίχτερ. Αυτό, στα αλήθεια, δεν ενδιαφέρει τον πολύ κόσμο.

Ο καθηγητής μπορεί να γράφει ή να λέει ό,τι θέλει εις το διηνεκές. Άλλα από αυτά μπορεί να μας βρίσκουν σύμφωνους, άλλα όχι. Ο ίδιος είναι υπεύθυνος για την όποια έρευνά του ως ιστορικός και αναφορικά με το επίμαχο σύγγραμμα έχει λάβει επαρκέστατες απαντήσεις και από τα δημοσιεύματά μας και από συναδέλφους του ιστορικούς, Έλληνες μα κυρίως Γερμανούς. Αυτό ακριβώς είναι ο περίφημος "επιστημονικός διάλογος" (και κατ' επέκταση κοινωνικός) στο πλαίσιο της ελευθερίας του λόγου και της σκέψης. Αυτόν ακριβώς το διάλογο αρνήθηκαν στην κοινωνία της Κρήτης όσοι τον πρότειναν και τον έχρισαν επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Κρήτης...

Με απλά λόγια, δε μας αφορά διόλου η παραπομπή ή ενδεχόμενη καταδίκη του καθηγητή, ούτε η καταδίκη όποιου άλλου για αυτά που λέει ή γράφει. Ούτε εμάς, ούτε τους Κρητικούς ή τους Έλληνες γενικότερα. Ούτε η προσωπική του συγνώμη... Μας αφορά μια απλή και ξεκάθαρη συγνώμη που πρέπει να ζητήσουν άλλοι από τους Κρητικούς... Αναθεωρώντας έστω και προς στιγμήν τη δήθεν... "αναθεωρητική τους προσέγγιση" στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

Γιώργος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News