Απόψεις

Για ποια «ντροπή» μιλάμε;

Η καταγγελία της ήταν καθαρή. Ούτε επιφυλάξεις. Ούτε γλυκά διφορούμενα. Οι δανειστές ζήτησαν να μην πληρωθούν μισθοί και συντάξεις για 1-2 μήνες. Και τα λεφτά των μισθοσυντήρητων και συνταξιούχων να δοθούν στους δανειστές.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Δεν πέρασαν λίγες ώρες και η καταγγελία της επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών. Με μία καμπανάτη προσθήκη. Μόλις το (ή τους) άκουσε ο γνωστός Υπουργός οργίστηκε και πέταξε στα μούτρα τους τη λέξη «ντροπή».

Ενημερώθηκαν αμέσως η Τρόικα ή το Κουαρτέτο. Δεν το ξέρω ακριβώς. Η αντίδρασή τους πρέπει να ήταν σφοδρή. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση για το γεγονός ότι μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η κυρία Έλενα Παναρίτη (περί αυτής πρόκειται) διευκρίνισε διαψεύδοντας ουσιαστικά την προηγούμενη καταγγελία. Όχι, δεν το είπαν οι δανειστές τις τελευταίες μέρες της προηγούμενης εβδομάδας. Το είχαν πει το 2012. Στους εκπροσώπους της τότε κυβέρνησης.

Με αυτή τη διάψευση, διέψευσε, έμμεσα, παράλληλα και το σημερινό Υπουργό Οικονομικών. Τη λέξη «ντροπή», που δήθεν απηύθυνε στους δανειστές, δεν μπορεί να την είπε σήμερα. Γιατί η κακοήθης υπόδειξη των δανειστών να μην πληρωθούν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για ένα-δύο μήνες, είχε λεχθεί πριν τρία χρόνια. Και τότε δεν ήταν Υπουργός. Εκτός αν περίμενε τρία χρόνια για γίνει Υπουργός και να τους αστράψει το φραστικό μπάτσο με τη λέξη «ντροπή».

Προσωπικά κάνω δύο υποθέσεις-σενάρια. Ή οι δανειστές-Τροϊκανοί δε ζήτησαν ποτέ από την τότε κυβέρνηση να τους δώσει για εξόφληση τους μισθούς και συντάξεις ενός-δύο μηνών. Ή υπέδειξαν αυτό στην τότε κυβέρνηση ως δίλημμα και η τότε Κυβέρνηση το αρνήθηκε. Χωρίς να προβεί σε τυμπανοκρουσίες.

Θεωρώ πιθανά και τα δύο σενάρια.

Σχόλια