Απόψεις

Τι θα μας πεις τώρα "κοινωνία";

Τι θα πεις τώρα ''κοινωνία'' σε αυτή τη μάνα που θα θάψει το παιδί της;

Τι θα πεις τώρα ''κοινωνία'' σε αυτή τη μάνα που για 38 μέρες ζούσε με την ελπίδα;

Στον πατέρα; Στην αδελφή; Στον αδελφό; Στο θείο; Στους συγγενείς;

Τι θα πεις σε αυτή την οικογένεια που τη βύθισες στο πένθος;

Σε όλους εμάς; Τι θα πεις;

Της Φωτεινής Μαυροματάκη

Και στους γονείς που αναθρέφουν τα παιδιά τους μέσα σου; Που σε εμπιστεύονται και μεγαλώνουν τα παιδιά τους μέσα σου. Σ' αυτούς τους γονείς τι θα πεις;

Στα παιδιά που τώρα κάνουν τα πρώτα βήματα στη ζωή; Που εσύ τους έδωσες το δικαίωμα; Τι θα τους πεις;

Στα παιδιά που δεν έχουν έρθει ακόμα; Σ' αυτά τι θα πεις; Είμαι περίεργη να δω πως θα τα πείσεις.

Τι θα πεις σε όλους εμάς έτσι όπως μας έκανες;

Πες μου τι θα μας πεις τώρα;

Αλήθεια έχεις κάτι να πεις;

Ό, τι σκότωσες το Βαγγέλη Γιακουμάκη. Θα τους το πεις ότι τον σκότωσες; Θα το παραδεχτείς; Έχεις το θάρρος να το παραδεχτείς; Γιατί εσύ φταις. Και το ξέρεις πολύ καλά. Όλοι το ξέρουμε.

Εσύ ήσουν εκείνο το βράδυ. Εσύ ήσουν μαζί του. Εσύ τον ακολούθησες. Εσύ τον πήγες σε αυτό το σημείο. Εσύ τον σκότωσες. Εσύ πήρες το μαχαίρι και το κάρφωσες. Εσύ τον κατασπάραξες. Ούτε οι ''νταήδες'', ούτε η Κρήτη φταίει. Κανείς δε μας φταίει. Βρήκαμε τώρα να λέμε. Βρήκαμε αφορμή να κατηγορήσουμε την Κρήτη. Και ο Βαγγέλης Κρητικός δεν ήταν; Εσύ φταις.

Εσύ που μας αναθρέφεις όλους. Εσύ που μας δίνεις το πρότυπα.

Σκόρπισες το θάνατο και τώρα κάθεσαι σε μια γωνιά. Και προσπαθείς να κρυφτείς; Από ποιον θα κρυφτείς νομίζεις; Από τον εαυτό σου; Αφού εμείς είμαστε εσύ. Εμείς ξέρουμε.

Πες μου. Τι θα πεις;

Θα έχεις το θάρρος να βγεις μπροστά και να αναλάβεις τις ευθύνες σου; Έχεις το θάρρος να πεις, ''Ναι. Εγώ το έκανα. Ναι. Εγώ σκότωσα το Βαγγέλη.'' Έχεις το θάρρος να το πεις; Έχεις το θάρρος να το ομολογήσεις; Σε δικούς σου ανθρώπους. Σε ανθρώπους που είναι ίδιοι ''εσύ''. Σε ανθρώπους που αν κοιτάξεις στον καθρέπτη θα δεις το πρόσωπο σου. Σε εμάς.

Έχεις το θάρρος να μετανιώσεις.

Έχεις τώρα το θάρρος να παραδεχτείς αυτό που έκανες και να αλλάξεις; Να αλλάξεις όμως ριζικά. Όχι για μία μέρα. Να αλλάξεις ουσιαστικά. Όχι για τα μάτια του κόσμου. Να βγάλεις όλο το κακό από μέσα σου. Να το ξεριζώσεις και να μην αφήσεις ούτε τη θύμηση σου. Να το ξεγράψεις.

Είσαι διατεθειμένη να αλλάξεις; Μπορείς να αλλάξεις;

Ναι μπορείς να αλλάξεις. Αρκεί να το θες. Γιατί εσύ μας έμαθες και καλά πράγματα. Και ξέρεις ποιο είναι το πιο σπουδαίο πράγμα που μας έμαθες; Μας έμαθες να αγαπάμε. Γι' αυτό. Βγάλε το κακό από μέσα σου. Μάθε μας μόνο καλά πράγματα. Δίδαξε μας την αγάπη. Κάθε μέρα να μας τη διδάσκεις.

Ο καθρέπτης σου είμαστε ''κοινωνία''. Αυτά που μας διδάσκεις, αυτά κάνουμε.

Σ' εμπιστευόμαστε ''κοινωνία'' και εσύ μας προδίδεις.

Σταμάτα να κάνεις κακό, "κοινωνία". Σταμάτα να μας μαθαίνεις το κακό.

Τις αντέχεις αυτές τις τύψεις;

Γιατί ο Βαγγέλης έφυγε. Δε θα γυρίσει πίσω. Το Βαγγέλη τον σκότωσες, ''κοινωνία''.

Μην το κάνεις αυτό και σε άλλους Βαγγέληδες. Να σωθούν οι άλλοι. Γιατί ''κοινωνία'' αυτό το μαχαίρι που έστρεψες στο Βαγγέλη, μπορεί κάποτε να γυρίσει πάνω σου. Μάθε από αυτό τον Βαγγέλη. Δίνε μας πρότυπα σωστά, ''κοινωνία''. Δίνε μας αρχές, αξίες, ήθος. Δίνε μας αγάπη. Πες μας ότι θα αλλάξεις.

Σχόλια