default-image

Γερμανικές αποζημιώσεις και τι διεκδικούμε

Απόψεις
Γερμανικές αποζημιώσεις και τι διεκδικούμε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χθες η Βουλή αποφάσισε να συγκροτήσει επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Και μάλιστα υπό την προεδρία της προέδρου της Βουλής. Μίλησαν αρκετοί, βουλευτές και αρχηγοί. Όλοι συνεισέφεραν από το καλάθι των γνώσεών τους και της πείρας τους. Χρήσιμη διαδικασία. Μολονότι πρόκειται για μια διαδικασία που θα παρατείνει τη συζήτηση, αλλά όχι και το αποτέλεσμα - πρόταση - διεκδίκηση.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Τα τεχνικά ζητήματα έχουν λυθεί. Έχει διευκρινιστεί το κεφάλαιο του χρέους. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι υπολογισμού του τόκου. Και είναι γνωστή η νομική βάση των αξιώσεών μας. Έτσι, η πρακτική σημασία της συγκρότησης της επιτροπής συμπυκνώνεται στη διατήρηση μιας ατμόσφαιρας αντιγερμανισμού. Σε αντικατάσταση του ξεχασμένου και παρατημένου αντιαμερικανισμού. Σ' αυτό χτίζονται πολιτικές! Και καριέρες!

Ας δούμε όμως πώς έχουν τα πράγματα.

Πρώτον: Η πιο βάσιμη αξίωσή μας είναι εκείνη της επιστροφής του αναγκαστικού δανείου που επέβαλαν στην Τράπεζα της Ελλάδας οι δυνάμεις Κατοχής. Με το προϊόν αυτού του αναγκαστικού δανείου οι ναζί χρηματοδότησαν και τροφοδότησαν τις εκστρατείες τους στη Ρωσία και στη Βόρεια Αφρική. Αυτή η αξίωσή μας δεν έχει παραγραφεί.

Δεύτερον: Υπάρχουν πολλοί υπολογισμοί για το μέγεθος των τόκων. Κάποιοι διακρίνονται για την υπερβολή τους. Αυτή η υπερβολή εμποδίζει τη διεκδίκηση. Οι πιο αξιόπιστοι υπολογισμοί για το σύνολο της αξιώσεώς μας (κεφάλαιο και τόκους μαζί) κυμαίνονται ανάμεσα στα 12 δισ. και στα 15 δισ. ευρώ.

Τρίτον: Υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για το αν μπορούμε, τόσα χρόνια μετά, και μετά την υπογραφή συγκεκριμένων συμβάσεων, να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις για τις ακατονόμαστες θηριωδίες των ναζί κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Αυτά προς το παρόν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News