Απόψεις

Ο άνθρωπος στο επίκεντρο της πολιτικής

Οι μνημονιακές πολιτικές της τελευταίας πενταετίας έθεσαν στο κοινωνικό περιθώριο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που στερήθηκαν βασικά υλικά αγαθά και εξαθλιώθηκαν. Οι συνάνθρωποί μας αυτοί βρίσκουν στήριγμα ζωής στον εθελοντισμό απλών πολιτών, που στήριξαν τις δομές αλληλεγγύης προσφέροντας φαγητό, ρούχα και φάρμακα στα μεγάλα θύματα των μνημονίων. Τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία δίνουν ανάσα ζωής και ανθρωπιάς σε άπορους, άστεγους, άρρωστους, ανασφάλιστους. Προς αυτήν την κατεύθυνση λειτούργησαν και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, σύλλογοι, στηρίζοντας αυτό το ανθρωπιστικό έργο ανακούφισης των αναξιοπαθούντων.

Της Χρυσάνθης Καμπουράκη *

Ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας αυτά τα δεδομένα, έθεσε την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ως ένα βασικό πυλώνα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, που δεσμεύτηκε να υλοποιήσει ως κυβέρνηση. Το πρώτο νομοσχέδιο της νέας ελληνικής κυβέρνησης αφορά στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που πέρασε ήδη από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ως μια πρώτη προσπάθεια βελτίωσης της ζωής αυτών που επλήγησαν περισσότερο από τα μνημόνια. Η κυβέρνηση της Αριστεράς έχει ως επίκεντρο της πολιτικής ιδεολογίας και του κυβερνητικού έργου της τον άνθρωπο, τις ανάγκες και τα προβλήματά του, εκφράζοντας έμπρακτα, μέσα από την καθημερινή πολιτική που ασκεί, τη βούληση και την απόφασή της να υπερασπιστεί τα κοινωνικά αγαθά, που δικαιούνται οι πολίτες, ξεκινώντας από τους πιο αδύναμους.

Η εξασφάλιση ρεύματος, τροφής, στέγης στα φτωχά νοικοκυριά είναι σημαντική ανακούφιση για χιλιάδες συνανθρώπους μας, αποτελεί την αναγκαία αναγνώριση και κάλυψη βασικών αναγκών των πολιτών, μέσα από μια προσπάθεια επανασύστασης του διαλυμένου κοινωνικού κράτους και επούλωσης των κοινωνικών πληγών των βάρβαρων μνημονιακών μέτρων. Το κοινωνικό πρόσωπο της Πολιτείας γίνεται φανερό και από την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση των "κόκκινων" δανείων, που στοχεύει να δώσει ανάσα σε αδύναμους συμπολίτες μας, που φτωχοποιήθηκαν από τις απάνθρωπες πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Αυτά τα βήματα είναι το πρώτο λιθαράκι υλοποίησης του κυβερνητικού σχεδίου να σταθεί όρθιος ο λαός μας, να ενδυναμωθεί η πληττόμενη κοινωνία μας και να μπουν τα θεμέλια μιας πραγματικής δημοκρατίας, οπού το πρώτο μέλημα των ιθυνόντων θα είναι τα δικαιώματα του πολίτη.

* Η Χρυσάνθη Καμπουράκη είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ και διαμερισματική σύμβουλος του Δήμου Ηρακλείου.

Σχόλια